Lectură de 8 minute

28 Sep 2020 - Interviuri și Analize

Cum scapi de electrocasnicele vechi: unde se colectează și care sunt condițiile de preluare

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Reciclarea electrocasnicelor devine o problemă abia atunci când È›i se întâmplă È›ie să ai nevoie să te lipseÈ™ti de diverse echipamente de prin casă È™i îÈ›i dai seama că soluÈ›iile sunt limitate sau restrictive. Iată ce alternative oferă retailerii sau diverÈ™i agenÈ›i pentru colectarea deÈ™eurilor de electrocasnice mari È™i alege-o pe cea care se potriveÈ™te nevoilor tale.

Fie că este vorba despre un aparat care s-a stricat sau despre unul care s-a învechit È™i trebuie înlocuit, există mai multe soluÈ›ii de colectare e electrocasnicelor mari. Și nu oricum, ci în condiÈ›ii care È›in cont de reciclare È™i de protejare a mediului.

În È›ară sunt mai multe centre de colectare care asigură servicii de colectare È™i reciclare a produselor folosite în gospodărie - că este vorba despre un frigider, o maÈ™ină de spălat vase sau una de rufe, despre aragaz sau uscătoare È™i altele.

Principala preocupare în ceea ce priveÈ™te reciclarea deÈ™eurilor electrice o reprezintă protecÈ›ia mediului încoonjurător, urmărindu-se eliminarea riscului toxic È™i protejarea resurselor naturale ale solului. Asta, È›inând cont că echipamentele electrice au diverse elemente nocive în componență, elemente precum gaze sau metale grele, care pot aduce modificări în aer, apă sau aer.

Cum scapi de electrocasnicele vechi

Am ales doar câteva dintre soluÈ›ii pentru colectarea È™i reciclarea electrocasnicelor mari, pentru că sunt diverse alternative. Iată ce condiÈ›ii se impun la cele selectate de noi, care ni s-au părut ofertante È™i interesante.

Patrula de Reciclare

Patrula de Reciclare este un program naÈ›ional de educaÈ›ie de mediu È™i care acoperă servicii de colectarea a deÈ™eurilor electrice mari È™i voluminoase de la domiciliu sau sedii de firme È™i instituÈ›ii, adică se adresează atât persoanelor fizice, cât È™i celor juridice.

Pentru a beneficia de serviciul celor de la Patrula de Reciclare, în primul rând trebuie să ai un produs de care vrei să scapi È™i să suni, gratuit, la numărul de telefon 0800 444 8000. O altă variantă ar fi să completezi online un formular de solicitare de preluare, urmând ca în trei zile să se prezinte cineva de la Operatoul Local Autorizat din judeÈ›ul de care aparÈ›ineÈ›i. Mai multe detalii despre Patrula de Reciclare È™i cum poÈ›i recicla electrocasnice prin intermediul acestui program găseÈ™ti aici.

AsociaÈ›ia Română pentru Reciclare – RoRec

RoRec este o organizaÅ£ie non-profit, formată de È™ase dintre cei mai cunoscuÅ£i fabricanÈ›i europeni de aparatură electrocasnică prezenÅ£i pe piaÅ£a din România. Împreună, aceÈ™tia È™i-au asumat misiunea gestionării responsabile a colectării, tratării È™i reciclării deÅŸeurilor provenite din echipamente (DEEE).

Citeste si:
Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman cu o investiție totală de 19 milioane de euro
Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman cu o investiție totală de 19 milioane de euro

Prin cadrul RoRec poÈ›i scăpa de electrocasnicele vechi printr-un telefon TelVerde 0800 444 800 (apel gratuit din toate reÅ£elele de telefonie). După ce o echipă face colectarea deÈ™eurilor electrice, acestea sunt încărcate È™i ajung în centre de tratare care neutralizează substanÈ›ele dăunătoare È™i se elimină factorul poluant.

De asemenea, poți depune personal electrocasnicele la punctele de colectare din județul tău sau poți urmări campaniile de informare și colectare DEE. Citește aici mai multe.

Sistem național de colectare deșeuri electrocasnice prin e-deseu.ro

SNC - Sistem NaÈ›ional de Colectare este o franciză care operează prin mai multe centre de colectare pentru electrice, electronice È™i electrocasnice, în mai multe judeÈ›e din È›ară, care se adresează atât persoanelor fizice, cât È™i companiilor.

Printre serviciile incluse se numără colectarea gratuită de la gospodării și instituții. Acestea sunt sortate conform normelor tehnologice și apoi expediate la reciclatori autorizați, care le procesează sau elimină fără să poluze. Aceste acțiuni nu implică niciun fel de cost. AICI găsești un formular de comandă online sau poți suna la numărul 0728.222.241 pentru mai multe detalii.

Retaileri și Rabla pentru electrocasnice

Altex

Retailerul electro-IT colectează electrocasnice vechi, în mod gratuit, în aceleaÈ™i condiÈ›ii precum cele de livrare a unui produs nou, doar la achiziÈ›ia unui produs nou. De altfel, conform retailerului, coletarea are loc doar "dacă echipamentul este de tip echivalent È™i a îndeplinit aceleaÈ™i funcÈ›ii ca echipamentul nou furnizat".

Concret, clienÈ›ii Altex pot preda DEEE echivalent în toate magazinele Altex din È›ară, la orice achiziÈ›ii noi. În momentul înregistrării comenzii compania roagă să se specifice în rubrica "ObservaÈ›ii" dacă se doreÈ™te colectarea DEEE È™i tipul DEEE-ului care trebuie preluat în momentul livrării produsului nou.

Mai mult, Altex demarează până pe 31 decembrie 2020 campania ,,Rabla pentru electrocasnice”, prin care oferă clienÈ›ilor È™ansa de a preda spre reciclare electrocasnicele vechi în schimbul unui voucher pe care aceÈ™tia îl pot folosi la achiziÈ›ionarea oricărui alt produs. Valoarea voucherului este de 150 de lei, sumă majorată de la 100 de lei.

În această perioadă, în plus față de garanÈ›ia celui mai mic preÈ› din România, retailerul pune la dispoziÈ›ia clienÈ›ilor din toată È›ara un serviciu complet de colectare È™i reciclare a echipamentelor vechi, prin parteneriatul cu ECOTIC, È™i oferă în schimb un voucher valoric, care poate fi folosit la achiziÈ›ia de produse din reÈ›eaua de magazine Altex È™i Media Galaxy, dar È™i online.

cora România

Retailerul cora participă la campania "Rable pentru electroncasnice", o altă metodă utilă de a scapa de deÈ™eurile electrocasnice din casă, într-un mod inteligent. Trebuie să aduci produsul vechi în magazin, obÈ›ii un voucher È™i iÈ›i alegi produsul echivalent cu acesta plătind doar diferenÈ›a de achiziÈ›ie. În ceea ce priveÈ™te valoarea voucherelor, acestea variază între:

  • 200 lei pentru maÈ™ini de spălat rufe eficiență A++, televizoare A È™i A+;

  • 300 lei pentru maÈ™ini de spălat A+++, maÈ™ini de spălat vase eficienta A++, frigidere/ combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare A++;

  • 400 lei pentru maÈ™ini de spălat rufe eficiență A+++, frigidere/ combine frigorifice/lazi frigorifice/ congelatoare A+++, televizoare A++ È™i A+++, aparate de aer condiÈ›ionate inclusiv portabile eficiență A++ È™i A+++.

Programul, însă, implică o aplicare online pe site-ul AdministraÈ›iei Fondului pentru Mediu, unde se pot vedea toÈ›i retailerii participanÈ›i È™i are o durată limitată. Voucherul rabla nu este valabil la comenzile online de pe www.cora.ro.

Dedeman

Și retailerul Dedeman colectează electrocasnicele vechi - DEEE. La solicitarea cumpărătorului, Dedeman asigură preluarea tuturor deÅŸeurilor de echipamente electrice ÅŸi electronice provenite de la gospodăriile particulare, în mod gratuit, în aceleaÅŸi condiÅ£ii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent ÅŸi a îndeplinit aceleaÅŸi funcÅ£ii ca echipamentul nou furnizat.

Retailerul asigură colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici (deÅŸeuri de echipamente electrice ÅŸi electronice la care nicio dimensiune exterioară nu este mai mare de 25 cm) de la utilizatorii finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, fără obligaÅ£ia de a cumpăra EEE de un tip echivalent. Mai multe detalii găseÈ™ti aici.

Unde mai poți recicla electrocasnicele vechi

eColectare.ro

Companie specializată în colectarea È™i reciclarea deÈ™eurilor de echipamente electrice È™i electronice, dar È™i a hârtiei È™i cartonului, eColectare asigură preluarea rapidă a acestora È™i transportul de la sediul firmei sau domiciliu către cel mai apropiat punct de lucru al societății.

Activează în principal în zonele din sudul țării precum: BucureÈ™ti È™i Ilfov, Oltenia È™i Muntenia (Olt, Dolj, ArgeÈ™, MehedinÈ›i, Gorj), dar în cazul unor cantități mai mari, compania colectează de oriunde.

Dacă vrei să reciclezi prin intermediul e-colectare.ro ai la dispoziÈ›ie un formular pe care îl poÈ›i completa pe site-ul companiei sau poÈ›i suna la numărul 0752.568.092, de luni până vineri între 9 - 18 sau sâmbătă între 10-14.

Asociația Environ

O organizație nonguvernamentala, Asociația Environ preia responsabilitățile legale ale producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice cu scopul de a facilita colectarea, tratarea, reciclarea și eliminarea nepoluanta a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Environ operează o reÈ›ea de colectare a deÈ™eurile cu peste 4.000 de puncte la nivel naÈ›ional, reprezentând reÈ›ele de retail, supermarket-uri, unități de invatamant, primării È™i alte instituÈ›ii publice. Pentru serviciile de preluare DEEE companiilor le sunt percepute diverse tarife gestionare. AsociaÈ›ia Environ derulează diversee campanii de informare, educare, colectare È™i reciclare, în diverse oraÈ™e din întreaga È›ară, unde consumatorii pot duce echipamentele pentru a fi reciclate.

ECOTIC

ECOTIC este o organizaÈ›ie a producătorilor È™i importatorilor de echipamente electrice È™i electronice (EEE) din România È™i gestionează deÈ™eurile de echipamente electrice È™i electronice (DEEE) în numele a peste 600 de producători È™i importatori afiliaÈ›i. Are diverse puncte de colectare distribuite în întreaga È›ară, în supermarketuri È™i benzinării, unde se colectează mai mult deÈ™euri mici, precum bateriile.

Anul acesta, în contextul COVID-19, Ecotic a derulat campania "Intră în cercul solidarității" È™i a încurajat persoanele să predea echipamentele vechi (laptopuri, tablete etc), până pe 20 octombrie. Astfel, copiii cu resurse limitate financiare, vor avea acces la educaÈ›ie, prin recondiÈ›ionarea echipamentelor IT donate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri È™i Analize /  Cum scapi de electrocasnicele vechi: unde se colectează È™i care sunt condiÈ›iile de preluare