Lectură de 10 minute

17 Sep 2021 - Interviuri și Analize

Cum să ai o afacere cu trufe și alune: care este investiția și când scoți profitul. Exemplul Il Tartufo din Alba Iulia

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Il Tartufo a pornit de la o pasiune mai veche a lui George Jorj, aflat constant în căutare de noi idei de afaceri. Businessul a început cu o cultură de trufe și a ajuns la sute de hectare, extinzându-se și cu aluni, un domeniu profitabil pe termen lung, dar cu investiție serioasă la început. Acum, antreprenorul din Alba Iulia vrea să ridice o fabrică unde să realizeze produse din trufe.

Il Tartufo este un producător de trufe și alune din Alba Iulia, care oferă și consiliere celor care vor să își dezvolte o afacere în acest domeniu. Businessul, început în 2012 de George Jorj, specialist tehnic și Nuți Lazăr, economist, a ajuns acum la câteva sute de hectare pe tot teritoriul României și s-a extins și pe piața din Bulgaria.

,,Într-o continuă căutare de noi afaceri, în urma efectuării vânătorii pe teritoriul României, am găsit atunci alături de câini și de colegi, italieni fiind, trufe. Necunoscând încă potențialul lor pe piață, nu știam ce poate să reprezinte trufa. În timp, am ajuns să o cunoaștem ca produs, am văzut piața internațională și de acolo mi-a venit interesul pentru astfel de culturi, gândindu-mă în primul rând să le facem noi'', își amintește George Jorj.

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe lângă rădăcinile unor specii de arbori, cu care formează, prin simbioză, organe specifice numite micorize. Il Tartufo își ia materialul săditor din Italia, fiind și locul unde sunt realizate procedee avansate pentru obținerea culturilor.

Unde sunt localizate culturile

Il Tartufo și-a întins culturile pe tot teritoriul României, dar și în Bulgaria. În România, culturile sunt localizate în următoarele regiuni: Alba, Vrancea, Argeș, Maramureș, Bihor, Cluj, Olt, Dâmbovița, Arad, Vâlcea, Hunedoara, Mureș, Suceava, Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Timiș, Gorj, Neamț, Satu Mare, Prahova, Brașov, Bistrița Năsăud, Sibiu, Ilfov.

Il Tartufo a început producția și în Republica Moldova, însă a fost îngreunată de traficul vamal și de existența multor taxe, dar și de problema care apare în privința transporturilor și a livrărilor.

„Putem spune că ne-am răspândit destul de bine, având în vedere și sutele de culturi pe care le avem pe teritoriul României. Deși suntem tineri, avem vreo 8-9 ani de activitate pe piață, am avut și rezultate foarte bune. Una dintre cele mai bune, pe care o putem considera trofeu a fost o trufă dintr-o plantație de stejar care avea 356 de grame și este considerat recordul nostru pe România. În rest, majoritatea trufelor se înscriu în prima sau a doua categorie de trufe de până la 100-150 de grame'', explică George Jorj.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Plantare și condiții climatice

Plantarea trufelor și a alunului este realizată după efectuarea unei analize a solului în prealabil pentru testarea lui.

Pentru înființarea unui hectar de trufe și de alun se ține cont și de condițiile climatice, de sol și de zona unde este plantat pentru a putea fi realizată și o schemă de plantare. Culturile se plasează la patru metri una de cealaltă și 3,5 metri distanță între plante, pentru a avea în acest fel și un culoar de ventilație a trufelor și a alunelor, lucru care permite și micorizarea culturilor și inclusiv un acces cu diverse utilaje pentru întreținere.

Costul unei culturi poate varia în funcție de cantitate, astfel încât Il Tartufo investește aproximativ 15.000 de euro pentru o cultură de trufe. Primul an de cultură plină este anul 8 sau anul 10 al plantației, iar câștigurile pentru un hectar ajung la 20.000 - 22.000 de euro venituri anuale.

,,Suma de investiție pare mare, dar dacă ne gândim că în primul an de cultură plină și aici vorbim de anul 8 - anul 10, deși culturile încep mult mai repede să producă, dar nu putem vorbi de amortizare efectivă. În anul 8 putem spune că am amortizat întreaga investiție. În cazul alunului, câștigurile se simt și după 35-40 de ani, iar în cazul culturilor de trufe, putem atrage câștiguri și peste 60 de ani. În cazul culturilor forestiere avem o vârstă mai îndelungată și putem merge până la 80 de ani'', explică Jorj.

Pe de altă parte, pentru perioada de producție și plantare, pentru un hectar de alun o persoană ar trebui să lucreze aproximativ două săptămâni pentru întreținerea ei și recoltare.

Implicarea pentru o astfel de cultură de trufe este diversă, atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește timpul acordat unei astfel de afaceri. George Jorj se ocupă de postplantare, de monitorizarea culturilor, de eventualele probleme care pot să apară în dezvoltare, dar și condițiile de climă, condițiile atmosferice, dar nu și de condițiile care pot pune în pericol planta, care pot să stagneze productivitatea, care pot să o întârzie sau care pot să o grăbească.

,,Ca implicare, lucrarea unei astfel de culturi de alun nu necesită foarte mult timp, dar ține și de modul în care fiecare își organizează cultura. Investiția este mai mare, dar majoritatea persoanelor au început de la 1.000 de metri până la câteva hectare, ținând cont și de costul materialului săditor'', menționează antreprenorul.

Cum se face recoltarea culturilor

Il Tartufo a avut până în acest moment două cazuri de boală, însă culturile de trufe și alun s-au adaptat condițiilor din România, astfel încât pot fi cultivate și în cele mai friguroase zone ale României.

Recoltarea trufelor negre

Culturile de trufe necesită o implicare masivă atunci când este nevoie să se execute câteva lucrări, precum întreținerea în condiții optime care țin de toaletare. Importantă este și mișcarea terenului care trebuie făcută cu foarte multă atenție pentru a nu deranja ceea ce se dezvoltă sub pământ, astfel încât aceasta trebuie făcută uneori manual și nu mecanizat pentru a nu distruge culturile.

,,Încercăm să le atragem atenția cultivatorilor. Ca tratamente, noi considerăm culturile trufiere ca fiind cele mai ecologice, pentru că tratamentele clasice care se folosesc în livezile pomicole distrug micoriza, motiv pentru care este interzis categoric folosirea oricărui amendament sau a unui tratament chimic asupra culturii fără o consultare în prealabil pentru a vedea care este soluția optimă și ce trebuie făcut pentru a interveni'', spune George Jorj despre afacerea cu trufe.

Câini de trufe

În ceea ce privește trufele, recoltarea lor se face cu ajutorul câinilor dresați. Il Tartufo are un portofoliu de furnizori și dresori de câini pentru recoltarea trufelor, echipele fiind situate în câteva puncte ale României, pentru facilitarea deplasării pe diverse suprafețe.

Persoanele pot scoate trufele, iar în momentul în care proprietarul dorește să le vândă, aceste persoane pot să întocmească și documentația și plata imediat, cântărindu-le la prețul pieței. Pentru cei care își doresc să își păstreze fructul, în cazul trufei de vară, trufelor negre, ele pot sta până la o lună de zile în stare proaspătă, dar trebuie ținute în frigider până la 5 grade, la temperatura normală a frigiderului, învelite în șervețele de bucătărie și în borcan pentru că trufa pierde 10% din greutatea ei prin evaporare.

Astfel, 80% din corpul trufei este apă, dar Il Tartufo încearcă să limiteze această pierdere. După o lună de zile trufa se poate congela, dar își păstrează proprietățile chiar și după înghețare.

Trufa este cunsocută cel mai mult la nivel gastronomic, dar este încă necunoscută pentru alte proprietăți pe care le are. În plus, o problemă o reprezintă și modul în care este recoltată trufa, existând numeroase discuții în acest sens.

,,S-au făcut pași în această direcție pentru cei care căutau prin păduri, datorită noii legi și a unei exploatări care distruge acest fruct, prentru că recoltarea nu se face întotdeauna respectând niște condiții. Sunt mulți care recoltează cu sapa si grebla, distrugând flora spontană. Dacă se continuă această exploatare, există riscul să nu mai găsim trufe în păduri, dar există și riscul să facă pagube iremediabile pentru o perioadă foarte îndelungată, chiar distrugere totală a culturilor'', explică George Jorj.

Recoltarea alunelor

Procesul de recoltare a culturilor de alun este simplu, astfel încât alunele cad pe pământ, fapt care necesită o curățare în prealabil a terenului, astfel încât este importantă intervenția atunci când încep să se coacă și o curățare a terenului împrejurul plantei pentru a facilita foarte bine recoltarea.

În momentul în care este vorba despre o suprafață mai mare când producătorii nu vor să o facă manual, Il Tartufo folosește atomizatoare de jeturi de aer are reușesc să îndepărteze uscăturile din jurul plantei și să îl folosească ca o mătură pentru a aduna alunele.

Astfel, un hectar de alun poate fi cules în 10 ore de către două persoane, fiind vorba de o suprafață mică și care nu necesită investiții majore pentru un utilaj care să facă acest lucru mecanizat, prentru care prețul ar începe de la 4.000-5.000 de euro și ajunge la câteva zeci de mii de euro. Însă, sunt puțini producători în România ale căror producții de alun depășesc patru sau cinci hectare și foarte puțini cei care au și 40 de hectare de culturi de alun.

Pandemia a afectat producția de trufe

Perioada pandemiei a afectat multe sectoare și unul dintre efectele acestei probleme internaționale a fost reticența în investiții a persoanelor private. Cu toate acestea, Il Tratufo a înregistrat o creștere de 40% față de anul trecut, dar destul de slab comparativ cu anii anteriori.

Il Tartufo are 50 de angajați pe teritoriul României, dintre care patru-cinci persoane se ocupă de promovare și de relațiile cu clienții. În sectorul tehnic George Jorj este reponsabil și are o echipă formată din 6 persoane și au un total de 30 de colaboratori în România.

Il Tartufo a încetat sâ mai producă anul acesta din lipsa unei autorizații pentru producerea de alimente, deoarece trufele necesită, ca în cazul ciupercilor, o autorizație specială. Însă, Il Tartufo își propune să revină cu o nouă gamă și să deschidă anul viitor o nouă hală, în mediul rural, unde își propun să facă și anumite preparate din trufe. Compania își propune să facă sesiuni și întâlniri de conștientizare a culturii trufiere atât ca produs care poate fi consumat, cât și ca afacere pentru un venit suplimentar.

,,Piața românească a răspuns foarte bine pe partea de trufe și nu mai sunt restaurante de două sau trei stele care să nu aibă în meniu măcar ceva cu trufe'', menționează George Jorj.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum să ai o afacere cu trufe și alune: care este investiția și când scoți profitul. Exemplul Il Tartufo din Alba Iulia