Lectură de 5 minute

16 Apr 2020 - Interviuri și Analize

Cu magazinele închise pentru care încă plătesc chirii, retailerii non-alimentari cer intervenția Guvernului

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Închiderea magazinelor fizice reprezintă o lovitură dură pentru retailerii din țară, care se văd confruntați cu o situație fără precedent: deși centrele comerciale sunt închise, acestea emit în continuare facturi pentru chirii și utilități. Retailerii non-alimentari din România solicită autorităților să intervină în gestionarea situației în care industria se regăsește, altfel mii de firme vor intra în faliment, sute de mii de oameni vor intra în șomaj tehnic, iar mall-urile se vor redeschide goale.

Organizația Patronală a Retailerilor din România RORetail a adresat Guvernului o scrisoare deschisă prin care cere intervenția statului. Situația este dificilă, spun reprezentanții magazinelor, iar pierderile se ridică la sute de milioane de lei pe întreg lanțul, din care zeci de milioane doar din zona chiriilor care așteaptă a fi plătite, deși magazine sunt închise și nu se încasează nimic.

Propunerea retailerilor este ca guvernul să-și asume o măsură completă în acest sens în care comerțul practic este suspendat, dar toate celelalte elemente comerciale, nu.

"Consideram că este nevoie de intervenția urgentă a Guvernului în reglarea relațiilor contractuale dintre proprietarii de centre comerciale și retaileri, pe perioada cât sunt valabile aceste restricții, precum și după. Autoritățile au luat decizia corectă și responsabilă de a închide centrele comerciale, dar, după această decizie, centrele comerciale continuă să factureze chirii, taxe de servicii și alte cheltuieli, deși retailerii sunt lipsiți de folosința utilă a spațiilor închiriate", spune Adrian Câzu, directorul Benvenuti.

"Este un caz evident de forță majoră, care nu poate fi contestat de nimeni, nici chiar de catre proprietarii de centre comerciale. Noi, retailerii, suntem închiși și avem venituri zero, deci centrele comerciale nu ne pot impune să “fim solidari” cu ei și să le achitam aceste sume necuvenite. Nouă nu ne achită nimeni costurile!", spune Câzu, care administrează o rețea de 56 de magazine.

Scrisoarea deschisă adresată Guvernului este susținută de peste 1.500 semnaturi, de la 380 companii cu aproximativ 16.000 salariati, iar retailerii consideră că ar trebui susținută și de către centrele comerciale.

Retailerii cer practic să aducă clarificări și măsuri care să vizeze:

  • Suspendarea de drept a contractelor, pe toată durata în care a fost “suspendat” comerțul;
  • Noi reguli de interpretare și aplicare a contractelor, pentru perioada de după reluarea activității

"În caz contrar, acest “război” dintre centrele comerciale și retaileri va continua și rezultatele vor fi dezastruoase pentru ambele părți: colaps al retailerilor, colaps și grade de neocupare mari ale centrelor comerciale, dispariția a mii de firme românești, plecarea unor retaileri străini, șomaj galopant, declin/recesiune pe termen foarte lung", mai spune Adrian Câzu.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

Redăm mai jos scrisoarea deschisă adresată de RORetail autorităților:

"Intrarea în vigoare a Decretului Prezidențial numărul 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență și a Ordonanțelor Militare numărul 1 și numărul 2 au condus la închiderea centrelor comerciale din România. Chiriașii acestor unități, mai puțin magazinele de retail alimentar și farmaceutic, și-au oprit și ei activitatea.

Decizia autorităților române de a opri activitatea în domeniu nu a fost însoțită însă și de o clarificare de ordin normativ a relațiilor contractuale existente între comercianți și proprietarii de centre comerciale, pentru perioada stării de urgență, respectiv pe durata de valabilitate a restricțiilor aplicate domeniului.

Astfel,în mod injust, cele mai multe centre comerciale au continuat să emită facturi de chirie, taxe sau cheltuieli în această perioadă. Mai mult, diferiți proprietari amenință cu executarea garanțiilor bancare și în unele cazuri au început deja demersurile în acest sens.

Acest lucru va conduce în scurtă vreme întâi la falimente iar apoi la un colaps în lanț al industriei de retail și al furnizorilor săi. Consecințele vor fi multiple: dispariția a mii de firme românești, șomajul a sute de mii de romani, declinul pe termen lung al industriei naționale de profil.

Nu există nicio justificare economică, juridică sau morală pentru solicitarea acestor sume de la chiriașii din industria de retail. Impactul negativ al stării de urgență li al crizei economice trebuie distribuit echitabil, pentru a se permite supraviețuirea tuturor în acest context extrem de dificil".

Ne aflăm astăzi în fața unei realități în care Guvernul României, nevoile umanitare și interesul național reclamă să nu desfășurăm activități comerciale, în vreme ce proprietarii de centre comerciale, în baza țintelor de profit existente și a intereselor particulare ne solicită achitarea de cheltuieli inexistente.

Guvernul României, care a suspendat obiectul contractelor dintre entitățile private din acest domeniu, poate și trebuie să aducă clarificări suplimentare, reglementând modul de aplicare a lor pe durata stării de urgență.

În temeiul principiilor echității, solidarității si corectitudinii, va solicităm de aceea sa adoptați urgent următoarele măsuri:

1. Suspendarea de drept a contractelor conexe pe întreaga perioadă a suspendării comerțului!

2. Emiterea de reguli noi de interpretare și aplicare a contractelor după reluarea activității!

Doar astfel România va mai avea o industrie de retail funcțională după trecerea pandemiei și pe parcursul reluării activității comerciale!".

Sursă foto: tartanparty/Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cu magazinele închise pentru care încă plătesc chirii, retailerii non-alimentari cer intervenția Guvernului