Lectură de 3 minute

01 Jul 2021 - Interviuri și Analize

Cine deține cele mai mari portofolii imobiliare din România, în valoare totală de 8 miliarde de euro

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Peste 8 miliarde de euro este valoarea portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari: EPI Rockcastle Rockcastle, Globalworth, AFI Europe, Iulius Group & Atterbury, CTP, Immofinanz, WDP, conform datelor centralizate de Bucharest Real Estate Club (BREC).

Investitorii locali dețin cele mai mari proiecte de birouri aflate în construcție. Cele mai mari proiecte de birouri în construcție sunt deținute de investitorii locali One United Properties (One Cotroceni Park I & II – 80.000 mp) și Iulius Group (Palas Campus Iași – 60.000 mp și UBC 0 Timișoara – 32.000 mp), în clasament urmând proiecte deținute de fondurile Atenor (Belgia) – Expo 48.500 mp și Portland Trust - J8 Office Park – 45.000 mp.

„Vom continua să monitorizăm oportunitățile atractive de investiții în sectorul de birouri – ne aflăm în poziția privilegiată de a dispune de ample lichidați, iar scopul este să investim înțelept”, a declarat pentru Dimitris Raptis, CEO al grupului Globalworth, unul dintre cei mai mari investitori pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est. Globalworth va finaliza anul acesta noua clădire Globalworth Square (28.400 mp).

Pe piața logistică, cele mai mari proiecte în construcție sunt deținute de investitori străini. CTP, fondat de Remon Vos (Cehia) se află în top cu CTPark Bucharest 20-21 (101.800 mp) și CTPark Bucharest North (40.000 mp) iar dezvoltatorul belgian WDP, condus de Jeroen Biermans cu WDP Craiova (58.000 mp), WDP Park Timișoara (57.000 mp) și WDP Park Ștefănești (50.000 mp).

Retailul, dominat de investițiile străine

În sectorul de retail domină de asemenea investițiile străine, în proiecte de tip parcuri de retail sau extinderi ale centrelor comerciale existente. Extinderea Colosseum Mall, deținut de Panico Panayi (cu 16.500 mp) și noul parc de retail Bârlad Value Center (16.300 mp) dezvoltat de Prime Kapital, o companie fondată de Martin Slabbert, sunt cele mai mari dintre proiectele curente de investiții în retail.

Investiții în proiecte mixte

Fondul austriac Immofinanz se concentrează pe dezvoltarea brandului de birouri myhive și a brandului de retail VIVO! și STOP SHOP, în timp ce dezvoltatorul belgian Speedwell va lansa vânzările pentru noul proiect mixt Paltim de la Timișoara în toamna acestui an și intenționează să achiziționeze cel puțin câte două noi terenuri anual în România pentru dezvoltări rezidențiale sau mixte.

Citeste si:
reConstruct 2024: Ce urmează pe piața imobiliară? Aflăm de la marii jucători și specialiști
reConstruct 2024: Ce urmează pe piața imobiliară? Aflăm de la marii jucători și specialiști

Element Industrial, parte din grupul Element, are în pipeline proiecte de 300.000 mp pentru următorii trei ani, atât în București - hubul de la Buftea – cât și în țară, în orașe precum Ploiești, Bacău, Pitești sau Brăila.

Skanska a început dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Equilibrium și continuă investițiile, în timp ce Vastint pregătește faza a doua a proiectului Timpuri Noi Square, în suprafață de 100.000 mp.

Fondul austriac S IMMO lucrează la un nou proiect boutique de birouri – Dorobanți Office Building (5.000 mp), CA IMMO anunță continuarea investițiilor în renovare și retehnologizarea clădirilor existente, iar fondul de investiții Lion`s Head prospectează piața pentru noi achiziții, „luând în considerare noi segmente”, conform declarației dată de Anca Simionescu, Country Manager pentru România al Lion`s Head.

Bucharest Real Estate Club (BREC) este o platformă de promovare a pieței locale de real – estate, atât pe plan intern cât și pe piețele internaționale.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cine deține cele mai mari portofolii imobiliare din România, în valoare totală de 8 miliarde de euro