Lectură de 4 minute

02 Feb 2021 - Interviuri și Analize

Cele mai importante tranzacții din retail & FMCG care au schimbat piața românească în 2020

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Anul 2020 a stat sub umbrela pandemiei de Covid-19, care a condiționat, indirect, și numărul de tranzacții din retail & FMCG. Astfel că, în comparație cu alți ani, s-au consemnat mai puține schimburi comerciale, iar piața de fuziuni și achiziții și-a revenit în a doua jumătate a anului.

În retail, printre cele mai importante tranzacții consemnate sunt din sectoare diferite, însă majoritatea sunt cele ale bunurilor de consum. Dintre mutările de anul trecut sunt câteva care atrag atenția cu ușurință, cât pentru a intra într-un clasament, mai ales când pe tablă sunt nume importante din domenii la fel de relevante.

O tranzacție importantă a fost chiar la începutul anului, în ianuarie 2020, când Prodal '94, producător și distribuitor de băuturi spirtoase, a cumpărat companiile Lipomin și Carpatina, care comercializează apă minerală plată și apă minerală carbogazoasă sub brandurile Lipova și Carpatina. Compania Prodal ‘94 din România are în portofoliu mărcile Stalinskaya Vodka și importă brandurile de bourbon whiskey Evan Williams și Elijah Craig, controlată fiind de doi oameni de afaceri iranieni, Jabbar Kanani și Bagher Karimzadeh.

În februarie, Grupul Givesco din Danemarca a cumpărat Sam Mills, producătorul de panificație din Satu Mare. În contextul în care, din a doua parte a anului 2017, compania daneză Givesco intrase deja în acționariat prin preluarea unui pachet de 50% din acțiunile firmei Sam Mills. Givesco este un grup cu afaceri în sectorul de panificaţie, textile şi componente auto, în timp ce Sam Mills reprezintă liderul pieţei de morărit porumb din țară, fiind și unul dintre cei mai mari producători de porumb din Europa; este și producătorul brandurilor Arpis și Pasta d`Oro.

Consiliul Concurenței a anunțat spre final de februarie că a autorizat tranzacția prin care compania franceză Laboratoires de Biologie Végétale Yves Rocher (prezent în sectoarele produselor cosmetice) preia afacerile din România ale Sabon Holdings. La nivel național mărcile de produse cosmetice ale Grupului Rocher prezente sunt Stanhome, Yves Rocher, Kiotis, Flormar, Sabon și Docteur Pierre Ricaud. Sabon Holdings S.R.L se ocupă de vânzarea produselor cosmetice și a articolelor de uz casnic. Sabon România vinde exclusiv produse sub marca Sabon, fie în cele 18 magazine fizice, fie online.

Brandul românesc de produse naturale Sano Vita, care produce și comercializează produse vegetariene și apicole, a fost preluat de fondul de investiţii Highlander Partners din Dallas, SUA, de la fondatorii Soare Cornel, Dan Ion, Dan Dumitru. Afacerea a fost înființată în 1995 în Râmnicu Vâlcea și a început ca una de familie, având la bază preocuparea pentru un stil de viață sănătos. Highlander include în portofoliul său o varietate de companii de alimente și băuturi din întreaga lume.

Grupul german Tchibo Coffee Service, specializat în furnizarea profesională de cafea, a preluat anul trecut firma Partener Coffee Service. Aceasta este un comerciant pentru cafea, ceai sau produse alimentare, care deține și 13 cafenele sub brandul The Coffee Shop și care a fost din octombrie 2007, de la înființare, partener și importator oficial al Tchibo Coffe Service GmbH în România. Afacerea era deținută de Alexe Marian și Petruţa Luminiţa Farago, și comercializa produse din cafea, ceai sau produse alimentare, precum și alte servicii conexe, precum soluții pentru consumul de cafea away-from-home.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Poate vrei să citești și despre câteva curiozități despre cafea.

O altă decizie a Consiliului Concurenței a fost aprobarea preluării a trei mari companii (Great United Trading, Win Bright Limited și Timeout) de către Montecristo Retail, care în România comercializează produse de la brandurile Kenvelo, Lee Cooper și Timeout.

A fost finalizată, anul trecut, și vânzarea companiei românești producătoare de huse și sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii, Te-Rox Prod din Pașcani, către grupul suedez Holmbergs. Holmbergs este liderul la nivel global al pieței industriei de transport în siguranță. Firma românească cu fabrici în Paşcani, Roman şi Ruginoasa, era deținută de Doina Cepalis, iar grupul suedez care a preluat-o are unități de producție în Europa, Hong Kong, SUA și China.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cele mai importante tranzacții din retail & FMCG care au schimbat piața românească în 2020