Lectură de 3 minute

23 Dec 2022 - Interviuri și Analize

Ce vinuri să punem pe masa de Crăciun? Interviu cu Mircea Matei, director general Villa Vinea

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Mesele cu bucate alese sunt ceea ce definesc sărbătorile de iarnă, de cele mai multe. Diferite preparate, în special, din carne de porc, ne sunt servite în familie, la rude sau la prieteni. Iar pentru atâta mâncare, cu siguranță, avem nevoie și de un pahar de vin. În acest sens, l-am întrebat pe Mircea Matei, director general crama Villa Vinea, cu ce ”stingem” bucatele de sărbători sau cozonacul. 

Sursa foto: Villa Vinea

”Eu nu sunt adeptul “asocierilor corecte”, cred că e la libertatea fiecăruia să își aleagă vinurile care îi plac. Există, însă, o serie de recomandări pe care specialiștii le fac. De exemplu, este indicat să pornim de la vinurile albe și să mergem spre cele roșii sau să pornim de la cel mai lejer și să evoluăm spre cel mai corpolent”, a declarat Matei, pentru Retail.ro.

Putem deschide masa de sărbători cu un vin spumant, care poate fi degustat pe cont propriu sau asociat cu câteva aperitive, cum ar fi salata de beouf sau ouăle umplute.

”Din portofoliul Villa Vinea, recomand Cuvée Celést și Rose Celest, spumante realizate după metoda tradițională, prin care este făcută și șampania”, a completat directorul general al cramei.

Nu ne-am oprit la aperitiv și l-am întrebat pe Matei și de sarmale, că și aici se dă o luptă crâncenă. Pentru sarmalele cu varză, acesta recomandă un vin alb, cum este Kerner Premium.

”La prima vedere, asocierea pare neașteptată, dar vorbim despre un vin complex, cu arome fructate și o aciditate excelentă, care se potrivește foarte bine cu carnea ușor grasă și varza murată”, a explicat directorul general al cramei.

De asemenea, friptura de porc merită să aibă alături un vin roșu, iar Matei recomandă Rubin, un cupaj din Merlot, Zweigelt şi Fetească Neagră. ”Fiind un vin baricat, ușor condimentat, acesta echilibrează preparatele mai grele, bogate în sosuri”, a completat acesta.

La final, clasica felie de cozonac se poate asocia cu un vin dulce, realizat din struguri de Muscat Ottonel, Kerner şi Gewürztraminer, culeşi devreme şi deshidrataţi, mai apoi, până la stafidire, potrivit indicațiilor oferite de Matei.

Citeste si:
Măsuri antitutun în Europa: două țări au votat deja eliminarea vânzării de țigări în supermarket
Măsuri antitutun în Europa: două țări au votat deja eliminarea vânzării de țigări în supermarket

Pentru cei curajoși, recomand ca masa să se încheie cu o pălincă Villa Vinèa. Aceasta este realizată din struguri Pinot Noir, maturată în butoaiele de stejar folosite, în prealabil, la crearea unuia dintre cele mai premiate vinuri ale noastre, Diamant Selection.

Mircea Matei, director general Villa Vinea

Ce vin bem la pomana porcului

Dacă mesele relativ festive au fost acoperite de vinurile de mai sus, ce facem însă cu pomana porcului, unde ne strângem în jurul focului și furăm câte puțin din ceaunele aburinde.

”Pentru pomana porcului recomand Rubin, cu siguranță, cupajul din Merlot, Zweigelt şi Fetească Neagră, baricat și cu note condimentate”, a transmis Matei.

Nu în ultimul rând, printre noi se află și oameni care beau mai puțin sau chiar deloc, inclusiv de sărbători. Pentru cei care își fac curaj de Crăciun sau de Anul Nou, Matei vine cu recomandare ușoară, fără dureri de cap.

”Aș merge pe un vin spumant, extrem de plăcut, un roze efervescent și ușor de consumat, Rose Celest. Acesta este potrivit atât pentru asocieri gastronomice, cât și pentru a fi consumat individual. În plus, având în vedere că vorbim despre un vin cu bule, el este ideal pentru deschiderea papilelor, înainte de masă”, a conchis Matei.

Crama Villa Villa Vinèa a fost fondată în anul 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Obberauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri locale și internaționale de struguri
-Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner -, compania produce în prezent 20 de vinuri, grupate în trei game: Premium, Selection și V2.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ce vinuri să punem pe masa de Crăciun? Interviu cu Mircea Matei, director general Villa Vinea