Lectură de 2 minute

12 Oct 2022 - Interviuri și Analize

Ce sunt microplantele și de ce reprezintă o afacere rentabilă chiar și în criză energetică

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Cum costurile cu energia au crescut foarte mult în ultima vreme, iar producătorii din industria alimentară spun că este o situaÈ›ie dificilă, ar putea să pară greu de crezut că un producător de microplante în sera verticală scoate profit, după cum susÈ›ine Cristian Tudor, fondatorul Ultragreens. Că afacerea merge bine o dovedeÈ™te È™i faptul că a reuÈ™it să atragă investitori È™i are planuri ambiÈ›ioase de dezvoltare. Ultragreens a inaugurat împreună cu Kaufland o seră verticală la PloieÈ™ti.  

Sursa foto: Kaufland România

Cu un ciclu de producÈ›ie, cuprins între È™ase È™i până la 20 de zile, dar È™i un consum de apă cu 95% mai redus, comparativ cu agricultura clasică, producătorul de microplante este destul de optimist. Acesta are în vedere investiÈ›ii serioase pentru a-È™i asigura eficienÈ›a energetică prin montarea de panouri fotovoltaice, de exemplu, sau apelarea la trigenerare, metodă de producere simultană a energiei termice, energiei electrice È™i frigului. Nu trebuie uitat, însă, că plantele sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim.

“Totul este pe perioadă foarte scurtă de vegetaÈ›ie. Dacă vorbim de produsele ambalate este vorba de un ciclu de producÈ›ie de 15 zile, iar de cele la con de 20 de zile. Costurile de producÈ›ie diferă, iar în cazul plantelor mici care au o perioadă de vegetaÈ›ie scurtă, avem costuri anuale undeva la 180 de euro pe metru pătrat, ceea ce este profitabil chiar È™i în condiÈ›ii de criză energetică cum este în momentul de față”, a declarat Cristian Tudor, pentru Retail.ro

Ultragreens a inaugurat împreună cu Kaufland, în urma unei investiÈ›ii de 350.000 euro, o seră verticală la PloieÈ™ti (1.250 mp) cu o producÈ›ie de 60 tone pe an, care va aproviziona 65 de magazine ale reÈ›elei. În scurt timp, ar urma să fie montate È™i panourile fotovoltaice care vor acoperi undeva la 30% din consumul de energie, fiind luată în calcul È™i metoda de trigenerare.

De asemenea, se va mări È™i suprafaÈ›a de producÈ›ie. În total, investiÈ›ia se va ridica la aproximativ 350.000 euro numai în această privință.

În acelaÈ™i timp, Ultragreens pregăteÈ™te È™i lansarea celei mai mari sere verticale din sud-estul Europei la Tătărani, cu o suprafață de circa 6.500 mp, o investiÈ›ie de peste două milioane euro, unde energia va fi asigurată în totalitate din resurse proprii, ba chiar se are în vedere È™i livrarea în sistemul national ce este în plus.

ProducÈ›ia de aici (rucola, baby spanac, salată verde Batavia) va fi furnizată producătorului de salate Eisberg, cu care Ultragreens are încheiat un parteneriat.

O altă seră va fi inaugurată la Turda, cel mai probabil în incinta magazinului Kaufland, valoarea investiÈ›iei fiind estimată la aproximativ 600.000 euro.

Citeste si:
Electronice care nu mai poluează mediul?! Ce sunt Papertronics
Electronice care nu mai poluează mediul?! Ce sunt Papertronics

Afacerea cu microplante È™i flori comestibile, Microgreens, cum se numea initial, a fost fondată de Cristian Tudor în 2014. Un moment important a constituit parteneriatul cu Kaufland, care de altfel a È™i amenajat cinci microsere în interiorul magazinelor, acesta fiind È™i principalul client la acest moment.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri È™i Analize /  Ce sunt microplantele È™i de ce reprezintă o afacere rentabilă chiar È™i în criză energetică