Lectură de 4 minute

30 Oct 2023 - Interviuri și Analize

Ce se va întâmpla cu magazinele Profi după preluarea Ahold Delhaize? Răspunsul Mega Image

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din piața mondială de retail alimentar, care deține și Mega Image, a achiziționat Profi Rom Food, care operează rețeaua de magazine Profi în România, de la MidEuropa.  „Înainte de a discuta detalii referitoare la strategia de dezvoltare în viitor, trebuie să așteptăm aprobarea tranzacției de către autorităţile competențe în materia regulilor de concurenţă, care se estimează a fi finalizată în cursul anului 2024”, au declarat reprezentanții Mega Image, la solicitarea retail.ro. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Reprezentanții Mega Image România au precizat că așteaptă ca tranzacția să fie aprobată de autoritățile competente, în speță Consiliul Concurenței.

De asemenea, reprezentanții Mega Image vorbesc despre un parteneriat pe termen lung, prin această tranzacție de mari dimensiuni.

”Este un moment de referință pentru industria de retail din România, unic prin mărime, care va extinde prezența Grupului Ahold Delhaize la nivel național și, împreună, vom avea un rol important și ne vom completa pentru a deservi cât mai bine comunitățile din zonele urbane, cât și cele rurale”, au mai transmis aceștia.

Ahold Delhaize va plăti o sumă de aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru achiziția lanțului, ceea ce corespunde unei valori de întreprindere ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro (post IFRS 16), notează ESM.

Aceasta nu este prima tranzacție pe piața de retail din România, din 2023.

În aprilie 2023, Carrefour a semnat un acord cu Grupul Louis Delhaize ce presupune preluarea activităților Cora din România, incluzând 10 hipermarketuri și 8 magazine Cora Urban, precum și preluarea celor aproximativ 2400 de angajați.

Tranzacția este supusă aprobării de către autoritățile abilitate în domeniul concurențial și se așteaptă a fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Citeste si:
Noi metode de sancționare de la Consiliul Concurenței: inspectorii vor putea face verificări împreună cu Poliția
Noi metode de sancționare de la Consiliul Concurenței: inspectorii vor putea face verificări împreună cu Poliția

“Compania Carrefour este determinată să-și continue creșterea pe piața locală. Această achiziție contribuie la rețeaua noastră cu două formate principale - hipermarketuri și magazine de proximitate. Prin acest proces vom adăuga 10 noi hipermarketuri pentru o acoperire națională cât mai bună. Îmi propun să asigur o tranziție cât mai bună pentru toate părțile implicate - de la noii noștri colegi, furnizori sau viitori clienți”, declara Julien Munch, CEO Carrefour România, la acel moment.

Ahold Delhaize este unul dintre cei mai mari jucători din retail la nivel global în segmentul de supermarketuri și comerț online. Mărcile locale din portofoliu deservesc 60 de milioane de clienți în fiecare săptămână, atât în magazine, cât și online, în Statele Unite, Europa și Indonezia. Împreună, aceste mărci au peste 414.000 de angajați în 7.659 de magazine alimentare și de specialitate și includ cel mai mare retailer online din Benelux și cei mai importanți comercianți online din Benelux și Statele Unite. Brandurile Ahold Delhaize sunt în topul dezvoltării sustenabile în retail, aprovizionând în mod responsabil, sprijinind comunitățile locale și ajutând clienții să facă alegeri mai sănătoase. Dezvoltarea companiei este construită pe patru piloni principali – dezvoltarea omnichannel, creșterea sănătoasă și durabilă, investiții în oameni și consolidarea excelenței operaționale – care susțin atingerea obiectivelor și viziunea de a aduce o contribuție durabilă pentru viitor. Cu sediul central în Zaandam, Țările de Jos, Ahold Delhaize este listată la bursele Euronext Amsterdam și Bruxelles (ticker: AD), iar certificatele sale de depozit americane sunt tranzacționate pe piața over-the-counter din SUA și cotate pe piața internațională OTCQX (ticker: ADRNY).

Fondat în 1995, Mega Image este unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde în prezent 969 de magazine în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Oradea, Timișoara, Bacău, Sibiu şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image și Shop&Go. Mega Image face parte din Ahold Delhaize Group.

Profi este un important retailer alimentar de proximitate din România, cu o rețea de peste 1.650 de magazine în toată România, susținută de șase centre de distribuție. Profi are peste 28.000 de angajați în toată țara și a generat venituri de peste 2,5 miliarde de euro în perioada de 12 luni încheiată în iunie 2023. În ultimii șase ani, Profi a implementat cu succes o strategie de expansiune, susținută de investiții în infrastructură, digitalizare și resurse umane. În această perioadă, Profi și-a crescut semnificativ prezența și capacitățile digitale prin dezvoltarea unei aplicații mobile care are aproape 2 milioane de utilizatori.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ce se va întâmpla cu magazinele Profi după preluarea Ahold Delhaize? Răspunsul Mega Image