Lectură de 2 minute

28 Dec 2021 - Interviuri și Analize

Căderea producătorului român de încălțăminte Guban: de trei ori mai puțini angajați și afaceri de două ori mai mici, în șase ani

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Guban, cu fabrica în Timișoara, a raportat rezultate financiare din ce în ce mai slabe în ultimii șase ani. Dacă în 2015, compania avea peste 60 de angajați, la finalul anului 2020, doar 20 de persoane mai lucrau pentru cel mai renumit producător român de încălțăminte înainte de 1989.

Guban a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 2,06 milioane de lei, cu un profit de 7.835 de lei și 20 de angajați, continuând în pandemie trendul de scădere din ultimii ani. În 2019, compania românească avea o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei, cu profit de peste 134.000 de lei și 29 de angajați, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În 2018, compania raporta rezultate financiare mai bune: rulaje de 2,9 milioane de lei și un profit de peste 190.000 de lei, cu 32 de angajați. Acesta a fost primul an de profit al companiei, după trei de pierdere. Cu un an înainte, când avea 36 de angajați, producătorul a trecut de pragul de 3 milioane de lei, raportând însă o pierdere de peste 210.000 de lei. În 2016, compania avea afaceri de peste 4 milioane de lei, dar și o pierdere de peste 1 milion de lei, cu 41 de angajați, cea mai mare pierdere din ultimii șase ani.

În 2015, Guban înregistrează cea mai mare cifră de afaceri, de 4,2 milioane de lei și o pierdere de 640.000 de lei. Compania avea atunci și cel mai mare număr de angajați: 61, din anii pentru care Ministerul Finanțelor publică date.

Istoria brandului Guban începe în 1935, când Blaziu Guban a fabricat o cremă de pantofi. În 1937 a pus bazele societății Guban, împreună cu partenerii Kaldory şi Kovacs, urmând ca în 1940 aceasta să devină fabrică, conform datelor publicate pe propriul site.

În anul 1952, în comunism, societatea este preluată de statul român, iar numele se schimbă din „Uzina Chimică Guban Timișoara” în „Întreprinderea Industrială de Stat Fabrica de Produse Chimice și Încălțăminte Bela Breiner Timișoara”. În 1963, numele companiei se schimbă în „Fabrica Încălțăminte și Mase Plastice Victoria” și ajunge să dețină unități și secţii de mase plastice, confecții, imprimerie, tâmplărie, accesorii metalice, blănărie, încalțăminte, o magazie de piele artificială și un laborator. După Revoluţie, fabrica a oprit gradual producţiile. Aceasta a fost privatizată şi a schimbat numele în SC GP & Company SA. Fabrica a fost demolată, iar producția și-a mutat sediul.

În prezent, în acționariatul firmei figurează Nicoleta Ioana Alexa (75,07%), Mădălina Ghiță (10%) și mai multe persoane fizice, care au o cotă de 14,92%, potrivit legii privind accelerarea procesului de privatizare, conform Confidas.

Sursa foto: Facebook Guban

Citeste si:
Protest al angajaților Carrefour: ce cer aceștia de la gigantul francez
Protest al angajaților Carrefour: ce cer aceștia de la gigantul francez

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Căderea producătorului român de încălțăminte Guban: de trei ori mai puțini angajați și afaceri de două ori mai mici, în șase ani