Lectură de 3 minute

24 Feb 2023 - Interviuri și Analize

Bate fierul cât e cald: Cristina Dinu, de la restaurarea de motociclete la sculptură în metal

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

La o primă vedere, a lucra cu oțelul, inoxul, cuprul sau diverse aliaje nu este o profesie destinată femeilor. Dar Cristina Dinu, fondatoarea Metal Poetry, spune că nu a ales această meserie, ci meseria a ales-o pe ea, reușind să devină, astfel, una dintre puținele femei sculptor în metal din România.    

Sursa foto: Cristina Dinu/Metal Poetry

Antreprenoarea a absolvit Facultatea de Fizică Medicală la Universitatea din București, iar pe lângă specializările în IT a urmat și un master în Știința Conservării și Restaurării operelor de patrimoniu prin metode fizice și chimice avansate.

În 2008, a început să lucreze cu metalul, după ce, vreme de câțiva ani, s-a dedicat restaurărilor de motociclete și ansamble și subansamble auto, mai mult din pasiune pentru aceste vehicule.

Aflată în imposibilitatea de a-și găsi un loc de muncă într-unul din numeroasele domeniile în care a studiat, aceasta a decis să preia tradiția de la tatăl său. După cum a povestit chiar ea, acesta „nu și-ar fi dorit niciodată ca fiica lui să fie mereu murdară pe mâini și plină de răni”.

Cu toate acestea, din 2016 a luat decizia de a se concentra pe artizanat, sub semnătura Metal Poetry. În plus, s-a extins și în domeniul literaturii, publicând două cărți, între anii 2020 și 2021.

Pe rând, a migrat de la restaurarea obiectelor de artă și de cult la crearea de obiecte decorative sculptate în metal și mobilier.

Citeste si:
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea

Încerc să păstrez ce a lăsat trecutul, pentru a da ceva mai departe viitorului.

Cristina Dinu, fondator Metal Poetry

Cristina creează de la mobilier (mese și scaune) custom made, până la corpuri de iluminat și o gamă variată de obiecte decorative precum:

  • ornamente,
  • elemente de design interior și exterior,
  • ansamble și subansamble de balustrade,
  • statui,
  • măști de calorifer etc.

De asemenea, printre cele mai semnificative lucrări ale artistei se numără și „Vânătorul Perfect”, o statuie din metal, de peste 4 metri înălțime. Această lucrare ajunge la prețul de 35.000 de euro.

Mai mult decât atât, fiecare creație este însoțită și de o poveste.

Picioarele tale sunt treptele urcate de mine. Cu cât am insistat să înaintez, cu atât calea mea s-a ridicat în scări pe care m-am suit cu sete să văd departe-n zare. Stau drepte, musculoase ca niște turnuri de pază ce opresc oștile vrăjmașilor. Îmi sprijin prezentul pe picioarele tale și mă uit de jos la el, ca un copil cu ochii mari, cuprins de uimire, acestea fiind câteva din cuvintele care însoțesc „Vânătorul perfect”.

Antreprenoarea lucrează cu materiale precum oțelul, inoxul, fierul, cuprul și alama, iar prețurile pentru mobilierul custom made pot varia de la 7.000 de lei până la 30.000 de lei.

În ultimul an, Cristina a afirmat că materialele cu care lucrează au costat în jur de 30.000 de lei, finalizând același an cu o cifră de afaceri de 35.000 de lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Bate fierul cât e cald: Cristina Dinu, de la restaurarea de motociclete la sculptură în metal