Lectură de 2 minute

09 Dec 2021 - Interviuri și Analize

Aproape jumătate din români și-au redus bugetul pentru sărbătorile din acest an față de anul trecut

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Românii au scăzut bugetul pentru sărbătorile din acest an, ei vor cheltui puțin peste 1.000 de lei pentru cadouri și masa de Crăciun, potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank.

Bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor – incluzând cadouri și masa de Crăciun, este de 1.017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3.000 de lei. 48% dintre respondenți spun că își vor reduce cheltuielile de sărbători față de anul trecut, iar la polul opus, doar 18% își permit să cheltuie mai mult decât anul trecut.

Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 33,8% între 300 și 600 de lei și doar 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Bugetul mediu alocat cadourilor este de 509 lei, iar 65% dintre respondenți vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1.000 de lei. În ceea ce privește bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuți, iar 30,5% spun că și-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.

Peste 60% plătesc cash cumpărăturile de Crăciun

Circa 64% dintre respondenți plătesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit și de credit au o pondere de puțin peste 24%. Mall-urile rămân destinația preferată pentru cumpărăturile de sărbători (39% dintre respondenți), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 27% dintre respondenți), devansând cumpărăturile online (18,5%).

Românii nu obișnuiesc să plănuiască din timp bugetul de sărbători: marea majoritate suportă cheltuielile mai mari din salariul lunii curente (42%) și doar 36% fac economii din timp. 9,5% dintre români speră că vor primi prime cu care să-și finanțeze aceste cheltuieli, iar 12,5% apelează la împrumuturi sau carduri de credit.

Sondajul privind obiceiurile financiare de Sărbători a fost realizat online, de comparatorul financiar-bancar Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna noiembrie, pe un eșantion de peste 1.800 de respondenți din toată țara.

CEC Bank este instituția financiară fondată în 1864, care are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 45,1 miliarde lei, la sfârșitul lui septembrie 2021.

Citeste si:
Continuă plafonarea prețurilor la alimentele de bază? Marcel Ciolacu: Vrem să încurajăm comercializarea produselor românești și în alte țări
Continuă plafonarea prețurilor la alimentele de bază? Marcel Ciolacu: Vrem să încurajăm comercializarea produselor românești și în alte țări
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Aproape jumătate din români și-au redus bugetul pentru sărbătorile din acest an față de anul trecut