Lectură de 4 minute

10 Jun 2024 - Interviuri și Analize

Alegeri 2024 | Adelina Badea, CEO Mobexpert: Legile sau taxele introduse peste noapte aduc un dezechilibru

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În acest an, dedicat alegerilor, retail.ro i-a întrebat pe retailerii și producătorii din România ce măsuri ale decidenților politici îi nemulțumește și ce măsuri le-au fost utile. Adelina Badea, CEO Mobexpert, spune că legile pe salarizare sau taxe care vin peste noapte aduc un mare dezechilibru în mediul antreprenorial.  

 

Sursa foto: Mobexpert

Despre autorități pot spune doar că schimbă macazul de pe o zi pe alta, în special atunci când vin cu legea duminică seară, care trebuie implementată luni, ceea ce generează o lipsa de predictibilitate foarte, foarte mare. Acesta este primul gând care îmi vine atunci când vorbim de tot ce înseamnă legi, legislație, taxe și asta nu ne ajută deloc. Partea de taxe întotdeauna a fost un aspect sensibil, pentru noi sunt două elemente extrem de importante în business-ul Mobexpert: plata taxelor și plata colegilor. Așadar, când aceste legi pe salarizare sau taxe vin fără sens, peste noapte, aduc un dezechilibru. Cu toate acestea, noi am reușit să găsim întotdeauna o soluție, să ne adaptăm”, a declarat Adelina Badea, CEO Mobexpert, pentru retail.ro.

Mai mult, antreprenoarea consideră că există o oportunitate în orice aspect negativ. De exemplu, în momentul în care a izbucnit războiul din vecinătate, aducând cu sine probleme precum criza energetică, criza transporturilor și alte dezechilibre economice, ei au văzut oportunitatea de a produce mai mult în România. Un alt exemplu este cel din perioada crizei financiare din 2008, când domnul Șucu obișnuia să călătorească mult și atunci a văzut oportunitatea de a dezvolta partea de terasă și grădină.

Întrebată ce măsuri luate de clasa politică au utile pentru retaileri, Adelina Badea apreciază că o decizie bună a autorităților a fost faptul că nu au implementat pripit restricțiile de orar în privința aprovizionării pe timp de noapte.

Importul de mobilier ar putea scumpi piesele din România

Potrivit reprezentanților companiei, fabricile Mobexpert produc suficient mobilier încât să nu fie necesar importul, ceea ce ar aduce cu sine alte cheltuieli și costuri. Pe lângă acest aspect, Adelina Badea a afirmat că românii apreciază produsele cu etichete românești, iar intenția companiei este să continue să se dezvolte în interiorul granițelor, deși vânzările cross-border nu sunt excluse.

Momentan compania analizează varianta vânzărilor transfrontaliere prin e-commerce.

„Studiem foarte mult partea de vânzare cross-border și un prim pas pentru vânzarea produselor în afara țării ar fi să analizăm varianta e-commerce. În ceea ce privește marfa pe care o importăm, am produs foarte mult în fabricile Mobexpert, suficient încât să nu fim nevoiți să importăm foarte mult mobilier, întrucât ar însemna să avem costuri foarte mari și am fi nevoiți să majorăm prețurile. Acest lucru cred că ne-a susținut foarte mult în ultimii 2 ani, faptul că am importat mai puțin, iar asta ne-a ajutat enorm la producția locală”, au explicat reprezentanții companiei.

Design-ul produselor este actualizat o dată la trei sau la șase luni, în funcție de campanie sau în funcție de sezon. Însă există și colecții vechi de 20 de ani, precum gama Jazz, care în ultimii 12 ani a fost cea mai apreciată gamă de către consumatori. De asemenea, anul acesta, compania a adus pe piața din România o colecție de orangerii, iar în curând vor fi comercializate și bucătăriile pentru zona de terasă, numite și alfresco.

Citeste si:
Alegeri 2024 | Alina Donici, Artesana: Nu există afaceri sănătoase fără predictibilitate și infrastructură adecvată
Alegeri 2024 | Alina Donici, Artesana: Nu există afaceri sănătoase fără predictibilitate și infrastructură adecvată

Începând cu 9 iunie, românii au luat calea urnelor pentru prima oară în acest an, atât alegerile europarlamentare cât și cele locale urmând să dea un semnal puternic în privința tendinței pe care o au partidele în intențiile de vot. Cât privește alegerile prezidențiale, acestea vor avea loc pe 15 și pe 29 septembrie (turul I, respectiv turul II, dacă este cazul), după ce au fost devansate cu trei luni. Nu în ultimul rând, alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 decembrie.

Grupul Mobexpert este o companie 100% românească existentă de 30 de ani pe piața din România. Mobexpert este o companie vertical integrată, care pornește cu designul și proiectarea produselor, trece cu acestea prin fabricare și retail, până ajunge în spațiul clientului final. Reţeaua regională a Mobexpert numără 26 de hipermagazine şi magazine de dimensiuni mai mici, precum și un magazin online, www.mobexpert.ro. Grupul Mobexpert are 2.100 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ 250 milioane euro. Grupul Mobexpert deţine, de asemenea, opt fabrici de mobilă care produc pentru piaţa românească şi pentru export.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Alegeri 2024 | Adelina Badea, CEO Mobexpert: Legile sau taxele introduse peste noapte aduc un dezechilibru