Lectură de 4 minute

11 Dec 2023 - Interviuri și Analize

A renunțat la meseria de avocat pentru a crea bijuterii. Alexandra Nacu: Stilul meu înseamnă imperfecțiuni, arhitecturi moderne și imagini futuriste

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Alexandra Nacu a devenit antreprenor dintr-o joacă, o întâmplare care s-a transformat în pasiune și, ceva mai târziu, într-o sursă de venit, dincolo de faptul că își alesese, în paralel, și meseria de avocat. În prezent, antreprenoarea creează piese unice, iar produsele sale sunt deseori expuse la cele mai cunoscute târguri de designer. 

 

Sursa foto: Alexandra Nacu Jewlery

Alexandra și-a explorat pasiunea pentru creația de bijuterii începând cu 2011, când a descoperit brățările cu șnur, foarte la modă în acea perioadă și care nu se găseau în Craiova. Astfel, a hotărât să învețe chiar ea să le facă și să le comercializeze în cercul apropiat de cunoștințe.

Înainte de a crea brandul Alexandra Nacu Jewlery, și-a numit primul business „Accesorii Magice, întrucât fiecare brațară era însoțită de o poveste și de diverse modele de charmuri pe care le achiziționa și le monta pe șnur, cu ajutorul tehnicilor pe care le învațase din reviste.

Apoi a continuat cu piese create prin gravura manuală pe forme geometrice, bănuţi, plăcuțe, lucrate manual, fără matriţe, la care se ataşa un şnur. Ulterior, portofoliul de produse s-a diversificat, fiind adăugate piese de bijuterii din metale prețioase, precum brăţări, coliere, inele, broșe şi cercei din aur și din argint.

Mai târziu, pentru ea a devenit o provocare să se perfecționeze în acest domeniu, după o perioadă în care s-a format pentru o meserie complet diferită, pornind de la o simplă idee la o afacere, fără niciun fel de plan de business sau investiţie.

„Am urmat Facultatea de Drept, apoi un master, ulterior am făcut și doctorat în drept. Am vrut să fiu asigurată și pe partea aceasta, în cazul în care hobby-ul meu cu bijuteriile nu va funcționa. Anul trecut, am lucrat la un cabinet notarial, iar în paralel făceam și bijuterii, simțeam că vreau să fac mai mult, să-mi ocup timpul cât mai mult, însă am ajuns în pragul unui burnout, iar asta m-a determinat să mă concentrez pe adevărata mea vocație”, a explicat antreprenoarea.

Citeste si:
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea

Piesele create de Alexandra sunt realizate din argint, argint placat cu aur sau aur. În mare parte, bijuteriile sunt lucrate manual, altele sunt create cu ajutorul matriţelor.

La început, nu știa nimic despre prelucrarea metalelor prețioase, astfel, Alexandra a furat meserie de la un bijutier din orașul său natal. În atelierul acestuia a învățat noținunile de bază, continuând, din 2013, să învețe pe cont propriu diverse tehnici și să se autoperfecționeze în arta de a crea bijuterii.

Începând cu 2022, a hotarât să creeze și piese din aur, angajând, totodată, și un ajutor de bază, pe care l-a format și l-a instruit.

Bijuteriile se disting prin formele echilibrate simetric în combinație cu cele asimetrice. În ceea ce privește designul, se inspiră din figuri geometrice, arhitecturi moderne și imagini futuriste, astfel, rezultatul final sunt piesele unicat.

Prețurile variază în funcție de model, dar și de piesă, spre exemplu, o pereche de cercei din aur cu perle swarovski sunt comercializate la prețul de 900 de lei. Broșele, brățările, cerceii, colierele și inelele sunt comercializate în trei variante de material: aur, argint și argint placat cu aur.

În altă ordine de idei, prima sa investiție a fost de 1.000 de lei, sumă reinvestită din primele câștiguri. Mica ei afacere i-a generat venituri de circa 58.000 de mii de euro în 2022, fiind, totodată, anul în care acest business i-a generat cele mai mare venituri, însă și cheltuielile sunt pe măsură. Potrivit antreprenoarei, sumele investite în materiale și alte cheltuieli pornesc de la 10.000 de lei până la 30.000 de lei lunar, în ciuda faptului că a fost cumpătată atunci când a achiziționat aur.

În plus, ambalajele sunt și ele o mare bătaie de cap, fiind greu de găsit pe piața din România, iar cele care există nu sunt tocmai economice.

În viitorul apropiat, fondatoarea Alexandra Nacu Jewlery își dorește să închirieze un mic spațiu de retail într-un centru comercial. Cu toate acestea, nu va neglija afacerea din mediul online, întrucât cele mai multe comenzi provin de la clientele din București.

În luna decembrie, standul de bijuterii Alexandra Nacul Jewlery va fi prezent la majoritatea târgurilor de Crăciun din București.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  A renunțat la meseria de avocat pentru a crea bijuterii. Alexandra Nacu: Stilul meu înseamnă imperfecțiuni, arhitecturi moderne și imagini futuriste