Lectură de 3 minute

16 Jun 2022 - Interviuri și Analize

55% dintre români sunt îngrijorați de efectele negative ale emisiilor de carbon

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2021, după o ușoară regresie înregistrată la începutul pandemiei. În acest context, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel național pentru a înțelege percepțiile românilor despre sustenabilitatea în construcții și prioritățile acestora pentru viitor.

Datele oficiale ne prezintă o situație îngrijorătoare cauzată de emiterea necontrolată a emisiilor de carbon în atmosferă, pe fondul deja alarmant al manifestării efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra planetei și, implicit, a oamenilor.

Amprenta de carbon – ce este?

Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră ce sunt eliberate în atmosferă ca rezultat al diverselor activități economice și umane întreprinse zi de zi. Aceasta generează binecunoscutul fenomen de încălzire globală şi este măsurată în tone de emisii de CO2.

Emisiile de carbon din domeniul energiei și proceselor industriale au atins pragul de 36.3 miliarde de tone în 2021, după ce, în 2020, au fost înregistrate valori în ușoară scădere datorită pandemiei, de 34.2 miliarde de tone.

Nivelul de îngrijorare și de conștientizare asupra efectelor negative ale practicilor nonsustenabile din construcții este ridicat

Rezultatele studiului au relevat că românii sunt preocupați într-o măsură ridicată de problemele din domeniul construcțiilor care afectează calitatea vieții și a mediului înconjurător. 55% dintre aceștia sunt îngrijorați de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deșeurilor din construcții în locuri neadecvate.

Interesul crescut al tinerilor de a proteja mediul se reflectă în decizii

8 din 10 tineri consideră că inovația / modernitatea îi ajută să protejeze mediul înconjurător. Astfel că, așteptarea acestora din partea companiilor producătoare de materiale de zidărie este să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluții moderne și produse prietenoase cu mediul. 1 din 2 români ar avea încredere să construiască o casă cu materialul de zidărie cu cea mai mică amprentă de carbon, îndeosebi tinerii sub 44 ani

Tot pentru cei mai tineri dintre respondenți, se observă cea mai mare înclinație spre alegerea materialelor sustenabile – 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie.

Citeste si:
STUDIU: Cât de mult și-au schimbat românii obiceiurile de cumpărare în perioada sărbătorilor 
STUDIU: Cât de mult și-au schimbat românii obiceiurile de cumpărare în perioada sărbătorilor 

57% dintre respondenții care în prezent locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeași amprentă scăzută de carbon.

Grija față de mediu, o prioritate pentru specialiștii în construcții

83% dintre specialiștii din domeniul construcțiilor sunt de părere că produsele care ajută mediul înconjurator trebuie promovate cu prioritate. În prezent, peste jumătate dintre specialiștii participanţi la studiu (53%) declară că sunt preocupaţi de emisiile de carbon din domeniul construcţiilor în mare măsură, 37% declară că au o atitudine neutră şi doar 11% declară că nu-i preocupă deloc acest subiect.

Pentru 77% dintre aceştia este important ca materialele de zidărie utilizate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon, acest aspect reprezentând un criteriu de alegere a materialelor de zidărie, mai ales în rândul celor care aleg să folosească BCA în proiectele lor.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 17-26.05.2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1.269 respondenți + 505 respondenti persoane care lucrează în domeniul construcţiilor, iar eroarea maximă de eșantionare pentru targetul general este +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Sursa foto: Pexels

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  55% dintre români sunt îngrijorați de efectele negative ale emisiilor de carbon