Lectură de 3 minute

06 Apr 2019 - Evenimente

Bucurestiul Pregatit", fondul de finantare pentru cutremur si alte dezastre majore, lansat de IKE, ING Bank si Lidl

Abonează-te pe  

Prima runda de finantare, in valoare de 475.000 lei, se lanseaza pe 4 aprilie 2019, programul vizand organizatii non-profit si grupuri de initiativa care construiesc proiecte de informare si pregatire a bucurestenilor in caz de cutremur. Finantarile vor fi acordate pe o perioada de maxim 12 luni.

Programul Bucurestiul Pregatit a plecat de la articolul “Cutremur in orasul vulnerabil” al Georgianei Ilie, publicat de DOR in iulie 2017. Materialul documenteaza scenariul unui cutremur de dimensiuni similare celui din 1977, care ar putea afecta pana la 450.000 din bucuresteni si ar putea aduce pierderi de 7% din PIB-ul anual al intregii tari.

Cu sustinere financiara privata de la IKEA Romania, ING Bank si Lidl Romania, fondul de finantare Bucurestiul Pregatit ofera resurse pentru ca subiectul cutremurului, si capacitatea tuturor de a se pregati, sa creasca la un nivel care sa faca diferenta. Obiectivele fondului sunt sustinerea si cresterea proiectelor care informeaza, educa si creeaza sisteme de suport in comunitatea locala.
Pentru prima runda de finantare, cele trei arii de interes sunt cursurile de prim-ajutor si pregatire pentru dezastre, informarea si simularea pentru cutremur si pregatirea cainilor de cautare-salvare. Tema transversala a tuturor ariilor de interes este educatia pe tema constientizarii riscului de cutremur.
"Viziunea IKEA este „sa cream o viata de zi cu zi mai buna pentru cat mai multi oameni.” Este, deci, natural sa ne implicam inca de la inceput in aceasta initiativa, care se adreseaza tuturor bucurestenilor. Ne dorim ca Bucurestiul Pregatit sa devina programul care aduce impreuna companii, cetateni si autoritati in fata unei provocari careia nimeni nu ii poate face fata de unul singur", a declarat Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA Romania.
“Prin tot ceea ce facem de 25 ani de cand ING Bank e prezenta in Romania, urmarim sa avem un impact pozitiv asupra vietii oamenilor si a societatii, in general. In ultimii 5 ani am investit peste 26 milioane RON in programe sociale de antreprenoriat, dezvoltare urbana sau educatie financiara. Ne-am alaturat fara ezitare in Bucurestiul Pregatit, o cauza de importanta majora pentru Bucuresti. Acest proiect e pasul pe care trebuie sa il facem acum fiecare dintre noi pentru siguranta noastra si a celor dragi noua”, a declarat, Alexandra Maier, Senior Corporate Social Responsibility Specialist ING Bank.
"Ne-am propus sa contribuim la Un viitor mai bun si ne ghidam dupa acest motto in toate activitatile noastre. Stim, insa, ca nu exista scenarii de viitor in care suntem complet feriti de dezastre naturale precum cutremurele sau de alte situatii de risc. Exista, insa, scenarii in care ne putem pregati pentru ele si in care putem sa reducem substantial numarul victimelor si valoarea pagubelor. De aceea, de aproape o jumatate de deceniu, am sprijinit cu consecventa SMURD si consideram ca este datoria noastra sa contribuim la salvarea si mai multor vieti in viitor, prin sustinerea proiectului Bucurestiul Pregatit" a completat Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR Lidl Romania.
Fondul Bucurestiul Pregatit va acorda 475.000 lei pentru prima runda de finantare si isi propune sa finanteze cel putin cate un proiect pe fiecare dintre cele trei arii de interes. Pot aplica organizatii non-guvernamentale, neafiliate politic, sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de initiativa, fara personalitate juridica, care vor desfasura activitatile propuse in Bucuresti sau in judetul Ilfov.
Propunerile de proiect vor putea fi trimise prin intermediul platformei pana pe 13 mai 2019.
Aplicatiile vor fi evaluate de catre un juriu independent, din care fac parte Georgiana Ilie, redactor-sef Scoala9 si senior editor DoR, autoarea articolului Cutremur in orasul vulnerabil, Alexandra Calin, Operations Analyst World Bank, Ela Balan, Coordonator programe fundatii comunitare, ARC, Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA Romania, Mihaela Bitu, Director General Adjunct, ING Bank, Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl Romania. Proiectele castigatoare vor fi anuntate la finalul lunii iunie 2019.

Retail.ro /  Retail.ro /  Evenimente /  Bucurestiul Pregatit", fondul de finantare pentru cutremur si alte dezastre majore, lansat de IKE, ING Bank si Lidl