Lectură de 2 minute

03 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Topul țărilor europene care consumă cele mai multe fructe și legume. Pe ce loc se află România

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume proaspete pe zi, doar 13,9% dintre cetățenii UE ating acest obiectiv, potrivit Eurostat. Printre țările în care consumul de fructe și legume este cel mai scăzut se numără și România, unde 65,1% din populație declară că nu consumă zilnic fructe și legume. Iată topul țărilor europene care consumă cele mai multe fructe și legume. 

Sursa foto: Engin Akyurt / Unsplash

ESM a analizat principalele țări europene în care consumul de fructe și legume este cel mai ridicat, pe baza datelor Eurostat.

Topul țărilor europene care consumă cele mai multe fructe și legume

  • Belgia

În fruntea listei se află Belgia, cu un total de 84,8% din populație care consumă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi. Puțin sub trei sferturi (72,5%) consumă între una și patru porții, în timp ce 12,3% consumă cinci porții sau mai mult, în conformitate cu recomandările OMS.

  • Portugalia

Pe locul al doilea se află Portugalia, unde 79,3% din populație consumă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi. 61,3% consumă între una și patru porții, în timp ce 18,0% consumă cinci porții sau mai mult, potrivit Eurostat.

  • Regatul Unit

Regatul Unit se află pe locul al treilea în ceea ce privește consumul de fructe și legume pe țări și se mândrește cu cel mai mare procent de persoane care consumă cinci sau mai multe porții pe zi - aproximativ o treime din populație (32,9%). În general, 78,3% din populație consumă cel puțin o porție, iar 45,4% declară că consumă între una și patru porții.

  • Italia

În Italia, un procent relativ ridicat de persoane (65,4%) consumă între una și patru porții de fructe și legume pe zi, în timp ce 11,8% dintre persoane consumă cinci sau mai multe porții. În general, 77,2% din populație consumă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi.

  • Spania

Spania are o repartiție similară cu cea din Italia, cu puțin peste trei sferturi (75,5%) consumând cel puțin o porție de fructe și legume pe zi.

  • Slovenia

În Slovenia, aproximativ 72,6% din populație consumă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi, potrivit Eurostat.

  • Croația

Croația are un consum mediu relativ ridicat de fructe și legume, 72,3% dintre aceștia consumând cel puțin o porție pe zi.

Citeste si:
Sezamo prelungește testarea gratuită a fructelor și legumelor în limita a 50 de lei
Sezamo prelungește testarea gratuită a fructelor și legumelor în limita a 50 de lei
  • Grecia

Aproximativ 69,8% dintre greci consumă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi.

  • Norvegia

Mai mult de două treimi (68,8%) dintre norvegieni consumă cel puțin o porție de fructe și legume pe zi, potrivit Eurostat.

  • Austria

În Austria, o mare parte a populației (60,6%) consumă între una și patru porții de fructe și legume pe zi, în timp ce 6,6% dintre persoane consumă cinci sau mai multe porții.

Datele pentru întreaga regiune UE-28 arată că mai mult de o treime dintre cetățeni (34,7%) nu consumă deloc fructe și legume în fiecare zi, majoritatea (51,2%) consumând între una și patru porții de produse proaspete.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Topul țărilor europene care consumă cele mai multe fructe și legume. Pe ce loc se află România