Lectură de 3 minute

07 Dec 2023 - Știri și Noutăți

Chiar ajută taxele pentru pungile de plastic din supermarketuri mediul înconjurător?

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Majoritatea supermarketurilor au mărit taxele pentru pungile de plastic în ultimii doi ani. La prima vedere, aceasta este o veste bună. Ne imaginăm că este mai puțin probabil să vedem pungi de transport care aruncă gunoaie pe drum sau prinse în crengile copacilor acum, dar în realitate se face suficient pentru a recicla pungile de plastic care sunt încă folosite? Și care este cel mai sustenabil mod de a transporta cumpărăturile acasă?

 

Sursa foto: Unsplash

Cum se reciclează "pungile de plastic pe viață"?

Pungile de plastic de unică folosință sunt un coșmar pentru mediul înconjurător, având nevoie de zeci de ani pentru a se descompune în depozitele de deșeuri. Cele mai multe supermarketuri au înlocuit pungile vechi și subțiri cu versiuni mai groase, denumite de obicei "pungi pe viață". Aceste pungi sunt mai rezistente, astfel încât le puteți refolosi la mai multe cumpărături, potrivit which.co.uk.

Odată ce punga pe viață se strică, de obicei, în majoritatea țărilor europene, se poate schimba gratuit cu o alta, supermarketurile trimițând punga stricată la reciclare.

Dar aici lucrurile se complică. Cele mai multe supermarketuri acceptă tot felul de materiale plastice moi pentru reciclare - nu doar pungi de cumpărături - astfel încât este greu de măsurat cantitatea de pungi de plastic pe care le reciclează.

În cazul în care clienții aleg să recicleze sau să refolosească pungile acasă în alte scopuri - de exemplu, folosindu-le ca garnituri de gunoi pentru deșeurile generale - pungile ar putea ajunge în continuare la groapa de gunoi.

Deoarece reciclarea plasticului moale și a foliilor poate fi dificilă, mai ales dacă acestea sunt contaminate cu deșeuri alimentare, este posibil ca unele să nu fie reciclate deloc. O investigație realizată recent, care a plasat dispozitive de urmărire în pungile de plastic, a descoperit că o parte din plasticul moale era aruncat într-o zonă industrială din Turcia.

Ecotaxa finanțează cu adevărat proiectele de sustenabilitate?

Atunci când a fost introdusă taxa pe punga de cumpărături în 2015, în România, o parte din banii proveniți din vânzarea pungilor de plastic (ecotaxa) au fost direcționați către Fondul de Mediu. În Regatul Unit, spre exemplu, intenția a fost ca supermarketurile să cheltuiască veniturile obținute pe proiecte care să aducă beneficii mediului, însă pentru majoritatea marilor retailerilor alimentari veniturile obținute din pungile de plastic sunt tratate ca venituri generale.

Alte supermarketuri britanice au declarat că vânzările de pungi de plastic finanțează proiecte caritabile, deși acestea nu sunt întotdeauna legate de sustenabilitate.

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

Ce tip de pungă de cumpărături este cel mai bun pentru mediu?

Atunci când alegeți o pungă, trebuie să vă gândiți la cât de des o veți refolosi. Cu cât o refolosiți mai des, cu atât este mai sustenabilă ca opțiune.

Un raport din 2020 al Inițiativei privind ciclul de viață (Life Cycle Initiative - LCI), care a analizat impactul mai multor tipuri de pungi de plastic pe o perioadă de 10 ani, a declarat: "Numărul de utilizări ale unei pungi influențează în mod direct impactul său asupra mediului. De exemplu, dacă o pungă este folosită pentru cumpărături de două ori în loc de o dată, aceasta are doar jumătate din impactul asupra mediului pentru fiecare rundă de cumpărături”, se arată în studiu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Chiar ajută taxele pentru pungile de plastic din supermarketuri mediul înconjurător?