Lectură de un minut

20 Sep 2022 - Știri și Noutăți

România, în top zece țări UE cu cele mai mari scumpiri la pâine, în ultimul an

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Preţul la pâine în România a crescut cu 25,2%, în ultimul an, cu peste 3% mai mult față de media înregistrată în UE, în luna august, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor Eurostat. De altfel, pâinea se numără printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult, alături de carne, legume sau ulei la nivel european, în contextul războiului din Ucraina.

România a înregistrat, în luna august, a zecea creştere a prețului la pâine în rândul celor 27 de state membre UE, unde media a fost de 18%, raportat la luna august 2021, potrivit Eurostat.

"Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020", se arată într-un comunicat al Eurostat.

În topul țărilor care au înregistrat cele mai mari scumpiri se află Ungaria - avans de 66%, urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creşteri de prețuri au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

Datele Eurostat mai arată că nu doar pâinea este mai scumpă, ci și legumele şi carnea, uleiul de gătit şi grăsimi, alimentele în general, din cauza invaziei ruse în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale, în contextul în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România, în top zece țări UE cu cele mai mari scumpiri la pâine, în ultimul an