Lectură de 3 minute

22 Mai 2023 - Știri și Noutăți

Protejarea parolei: Cum îți păstrezi conturile de cumpărături online în siguranță

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Uneori, oamenii și retailerii nu sunt deloc conștienți de faptul că datele din conturile lor au fost compromise. Există câteva modalități de a afla dacă o parolă fost compromisă. Iată cum poți evita ca datele tale personale și financiare să ajungă în mâini greșite. 

 

Sursa foto: Unsplash

Una dintre cele mai rapide metode de a afla dacă parolele pe care le folosești au fost compromise este introducând adresa de e-mail pe site-ul oficial Have I Been Pwned. Dacă parolele sunt compromise, ar trebui schimbate imediat, mai ales în cazul conturilor utilizate pentru cumpărături online, informează Muo.com.

Iată cum poți evita ca datele tale personale și financiare să ajungă în mâini greșite.

Creează o parolă puternică

Hackerii caută în mod constant parolele, deoarece acestea le oferă acces la conturi care conțin informații sensibile. De exemplu, un hacker ar putea exploata cu ușurință contul tău de cumpărături online pentru a face cumpărături cu cardul tău de credit.

Parolele au rolul de a împiedica astfel de utilizatori neautorizați să acceseze contul tău, dar ele funcționează cel mai bine atunci când sunt greu de descifrat și au un caracter confidențial.

În ce constă o parolă complexă?

Dacă alegi o secvență de numere sau litere, cum ar fi "12345", parola ta va fi extrem de comună. Hackerii au nevoie doar de câteva secunde pentru a sparge astfel de parole.

Pe de altă parte, o parolă puternică este una care combină litere majuscule, simboluri și o ordine mai aleatorie. Din acest motiv, atunci când folosești un generator de parole, acesta produce un șir de litere, numere și caractere speciale aleatorii. Aceste parole au un nivel mai ridicat de securitate.

Greșelile frecvente legate de alegerea parolei

Pe lângă sfaturile despre cum să creezi o parolă mai puternică, mai jos sunt câteva sfaturi de care trebuie să ții cont:

Citeste si:
Cât se cumpără online de Black Friday 2023 în România? Cifrele înregistrate de PayU
Cât se cumpără online de Black Friday 2023 în România? Cifrele înregistrate de PayU
  • Nu folosi informații personale, cum ar fi numele, ziua de naștere, adresa sau chiar numele animalului de companie;
  • Nu folosi cuvinte care pot fi găsite în orice dicționar de orice limbă;
  • Nu folosi parole ușoare sau refolosite;
  • Nu folosi numele de utilizator sau părți din numele de utilizator în parola ta.

Folosește parole unice pentru diferite conturi

Ar trebui să folosești parole greu de spart pentru toate dispozitivele și conturile. În general, oamenii folosesc parole unice pentru conturile "cu risc ridicat", cum ar fi conturile de e-mail principale, conturile bancare și conturile de serviciu.

Pentru comoditate, oamenii folosesc uneori aceeași parolă pentru toate conturile lor de cumpărături online. Însă, procedând astfel, toate conturile voastre devin vulnerabile la atacurile prin forță brută.

Hackerii au liste cu peste un miliard de parole comune sau ușoare pe care le pot folosi pentru a intra în conturi, iar parola ta ar putea fi una dintre ele.

Dacă folosești aceeași parolă pentru toate conturile tale, hackerii vor putea să le acceseze, inclusiv (dar nu neapărat) conturile tale bancare și alte informații fiscale.

Folosește un sistem securizat de gestionare a parolelor

Administratoarele de parole sunt o modalitate eficientă de a reduce eforturile de a fi în siguranță pe internet, deoarece acestea fac toată munca în locul dumneavoastră. Acesta generează și păstrează parole care nu pot fi memorate cu ușurință. Prin urmare, din moment ce administratorul de parole se va ocupa de partea de memorare, poți alege cea mai aleatorie și mai dificilă parolă pentru contul tău de cumpărături online.

Sunt sigure cumpărăturile online?

Da, în cea mai mare parte. În general, marii comercianți online își fac partea lor de treabă prin utilizarea unor măsuri de securitate de înaltă calitate pe site-urile lor. Dar persoanele care folosesc parole slabe sau același nume de utilizator și aceeași parolă pentru toate celelalte conturi online fac ca experiența lor de cumpărare online să fie nesigură.

Pe măsură ce hackerii își îmbunătățesc abilitățile de a accesa conturile, este necesar ca și parolele utilizatorilor să se îmbunătățească.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Protejarea parolei: Cum îți păstrezi conturile de cumpărături online în siguranță