Lectură de 2 minute

06 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Prea puține unități de procesare în zona Moldovei. Ce vor să facă fermierii

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Regiunea Moldovei este una dintre cele mai sărace în unități de procesare, iar, din păcate, în ultimii ani au mai dispărut și o parte dintre cele care reușiseră să supraviețuiască după 1989. Acum, fermierii cer sprijinul statului pentru a realiza investiții în sectorul agroalimentar, mai ales că avem de-a face cu un context international de pe urma căruia ar putea să câștige.

Fermierii moldoveni spun că este nevoie, în primul rând, de o fabrică de ulei, dar și de alte capacități de producție care să valorifice materiile prime locale livrate acum în mare parte la extern.

“În județele din zona Moldovei, fermierii lucrează în jur de 1,2 hectare de culturi agricole, iar în zonă sunt doar 3 sau 4 unități de procesare, în afară de partea de panificație-morărit, și care nu preiau din producție decât maximum 10%, restul se exportă. Avem nevoie de unități de procesare. Noi am făcut deja demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii, am prezentat un proiect pentru o asemenea unitate de procesare care să se poată amplasa în zona noastră. La nivelul anului precedent, o astfel de fabrică însemna o investiție de peste 100 mil euro", a declarat Emil Bălteanu, președintele Asociației Grânarii, la târgul Agriventura organizat recent la Podu Iloaiei.

Din păcate, în viitorul Plan Național Sstrategic (PNS) valorea alocărilor pentru investiții în industria agroalimentară se ridică la macimum 15 milioane euro pe proiect, o sumă majorată semnificativ față de ceea ce s-a acordat până acum, dar care reprezintă totuși prea puțin pentru a realiza o fabrică care să proceseze volume mari de produse agricole.

O delegație a asociației s-a întâlnit recent cu conducerea Ministerului Agriculturii, ocazie cu care fermierii moldoveni au cerut sprijinul pentru înființarea unei unități de procesare a produselor oleaginoase în zona de Nord-Est a țării, dar și a altor capacități mari de în contextul războiului din Ucraina. Ei au solicitat un parteneriat cu statul român care să presupună inclusiv alocări sau linii de finanțare în completarea sumelor prevăzute în Planul Național Strategic.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prea puține unități de procesare în zona Moldovei. Ce vor să facă fermierii