Lectură de 2 minute

04 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Pierderi uriașe pentru Danone, după ce Rusia a preluat controlul operațiunilor locale. Ce decizie a luat producătorul

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Producătorul iaurtului Activia a raportat o pierdere de 767 de milioane de dolari după ce Rusia a preluat controlul operațiunilor locale și a numit un nou CEO.

Sursa foto: Unsplash

Preluarea de către Rusia a dat peste cap vânzarea planificată a activităților Danone în Rusia, care a fost anunțată inițial în octombrie anul trecut și care "progresa conform calendarului așteptat", potrivit raportului de profituri pentru primul semestru, noteaza fooddive.

Deși Danone nu mai deține controlul operațional al filialei, gigantul lactatelor a declarat că merge mai departe cu lucrările de deconsolidare, deoarece rămâne proprietarul legal al companiei. Acesta investighează "cum să își protejeze activele și drepturile în calitate de acționar, având ca primă prioritate asigurarea siguranței oamenilor".

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret la 16 iulie pentru a transfera controlul operațiunilor locale ale Danone către agenția de proprietate de stat. Două zile mai târziu, autoritățile din Rusia au comunicat către Danone că directorul general și consiliul de administrație au fost schimbați.

"Danone va continua să investigheze situația pentru a înțelege implicațiile deciziilor autorităților ruse asupra operațiunilor EDP în curs de desfășurare ale Danone în Rusia, precum și asupra procesului de vânzare în curs de desfășurare", a precizat compania în raportul său privind rezultatele.

Schimbări la nivelul conducerii au avut loc, de asemenea, la Berăria Baltika a Carlsberg, care a fost confiscată de Rusia, iar compania a declarat că nu mai "deține controlul asupra conducerii sau operațiunilor". La fel ca Danone, schimbările au fost făcute cu știrea sau aprobarea ambelor companii.

Danone a achiziționat fabrica de lactate Miorița din București în anul 1996, iar până în acest moment au fost investiți aproximativ 90 milioane euro pentru modernizarea și retehnologizarea acesteia. În prezent, 1 milion de iaurturi sunt distribuite către consumatorii români, dar și către alte 13 piețe europene. Danone România procesează anual peste 60.000 tone de litri de lapte, din care aproximativ 90% este lapte românesc. Numai anul trecut, compania a colectat lapte proaspăt de la 22 de ferme mari și peste 220 de gospodari.

Citeste si:
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Pierderi uriașe pentru Danone, după ce Rusia a preluat controlul operațiunilor locale. Ce decizie a luat producătorul