Lectură de 2 minute

21 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Unitatea Danone, „confiscată” recent de Putin, va fi condusă de nepotul lui Ramzan Kadîrov 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Moscova a numit un ministru cecen la conducerea filialei rusești a producătorului de iaurt Danone. Yakub Zakriev, viceprim-ministru și ministru al agriculturii din Cecenia, a fost instalat în funcție după ce Rusia a preluat controlul asupra activității firmei franceze.

 

Sursa foto: Unsplash

Se pare că Zakriev este nepotul liderului cecen Ramzan Kadîrov - un aliat cheie al lui Vladimir Putin. Duminică, unitățile rusești ale Danone și ale gigantului berii Carlsberg au fost plasate sub "conducerea temporară" a statului, informează BBC.

Vladimir Putin a introdus noi reguli care permit Moscovei să confiște activele companiilor din țări "neprietenoase". Multe dintre marile companii occidentale și-au întrerupt operațiunile din Rusia în urma invaziei din Ucraina.

Înainte de a fi puse sub controlul statului, Danone și Carlsberg erau în curs de a-și vinde afacerile din Rusia. Carlsberg a declarat că este "neclar" ce implicații va avea această evoluție asupra operațiunilor în curs ale operațiunii sale rusești, Baltika Breweries, precum și asupra procesului de vânzare.

S-a estimat că vânzarea afacerii ar duce la o lovitură de 1 miliard de euro (861,7 milioane de lire sterline) pentru compania franceză Danone. Reprezentanții companiei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale BBC.

Taimuraz Bolloev a preluat conducerea Carlsberg

Între timp, Taimuraz Bolloev a fost numit în funcția de director al afacerii rusești a Carlsberg, Baltika Breweries.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC. Duminică, un ordin semnat de Putin a plasat acțiunile Danone Rusia și ale Carlsberg's Baltika Breweries sub controlul agenției imobiliare ruse Rosimushchestvo.

Danone, care a demarat procesul de vânzare a activității sale din Rusia în octombrie anul trecut, a declarat la acea vreme că "investighează situația". În același timp, Carlsberg a declarat că a semnat luna trecută un acord de vânzare a Baltika Breweries, dar că nu a finalizat încă tranzacția.

Citeste si:
Adrian Pascu devine Director General Danone pentru Europa Centrală și de Est
Adrian Pascu devine Director General Danone pentru Europa Centrală și de Est

"Odată cu semnarea decretului prezidențial din 16 iulie 2023, Carlsberg Group nu mai deține controlul asupra managementului sau operațiunilor Baltika Breweries. În consecință, schimbarea conducerii Baltika Breweries a fost făcută fără știrea sau aprobarea Carlsberg Group", a declarat Carlsberg.

Baltika produce unele dintre cele mai recunoscute mărci de bere din Rusia, având 8.400 de angajați în opt fabrici, potrivit site-ului Carlsberg.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Unitatea Danone, „confiscată” recent de Putin, va fi condusă de nepotul lui Ramzan Kadîrov