Lectură de 4 minute

21 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Grup Șerban Holding raportează venituri consolidate mai mari cu 71%, în primul semestru

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Grup Șerban Holding, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, producție alimentară și retail, raportează venituri consolidate de 275,2 milioane de lei în primul semestru din 2022, o creștere cu 71% față de aceeași perioadă a anului trecut, o cifră de afaceri de 240 milioane de lei, +97%, EBITDA de 20,5 milioane de lei, o majorare cu 13% și un profit net de 6,8 milioane de lei, o apreciere cu 40% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut.

„Suntem mulțumiți de rezultatele înregistrate la nivelul primului semestru din 2022, având în vedere anul agricol dificil caracterizat de secetă și creștere la nivelul tuturor prețurilor. În cadrul activității vegetale, în primele șase luni ale anului, am exploatat o suprafață totală de 11.157 de hectare și am comercializat un volum de 87.719 tone de cereale și plante oleaginoase, utilizând eficient cele 162.402 tone spații de depozitare. În ceea ce privește produsele de panificație, volumele realizate au depășit 2.300 de tone, în timp ce producția de pui a depășit 4.000 de tone. Rezultatele prezentate astăzi demonstrează că Grup Șerban dispune de capacitățile necesare pentru a traversa cu bine astfel de perioade dificile, ce au la bază investițiile constante realizate de-a lungul anilor în dezvoltarea grupului”, a declarat Nicolae Șerban, Președintele Consiliului de Administrație al Grup Șerban Holding.

Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care și-a început activitatea în Onești, în 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.

În ceea ce privește rezultatele pe linii de business, în cadrul producției vegetale și de comerț, Grup Șerban a înregistrat o cifră de afaceri de 173,8 milioane de lei în primul semestru din 2022, dublă față de aceeași perioadă a anului trecut și o EBITDA de 11,7 milioane de lei, o creștere cu 28% comparativ cu 2021. Principalele venituri au fost generate, în principal de vânzările de porumb și floarea soarelui, care au crescut cu 112%. În cadrul fermei avicole, unde compania deține cinci ferme proprii în trei locații în județele Bacău și Vaslui, cu o capacitate de 880.000 de capete per serie, a fost înregistrată o cifră de afaceri de 50 milioane de lei, o creștere cu 131% față de primul semestru din 2021 și o EBITDA de 3 milioane de lei, o apreciere cu 3%.

În linia de business axată pe panificație, patiserie și cofetărie, unde Grup Șerban deține o brutărie, un laborator de cofetărie și cinci magazine sub brandul Băcănia Șerban, compania a înregistrat în primele șase luni ale anului, o cifră de afaceri de 20,7 milioane de lei, o majorare cu 16% față de aceeași perioadă din 2021. Această majorare a fost susținută de creșterea producției vândute cu 24%, reprezentând volumele comercializate prin intermediul lanțurilor de retail, a actualizării prețurilor din contracte, precum și de creșterea cu 8%, până la 8,8 milioane de lei, a veniturilor din vânzarea produselor comercializate prin Băcănia Șerban.

„În agricultură, nu există un an fără provocări. Fie că vorbim despre provocări economice sau naturale, experiența din domeniu ne-a învățat că orice provocare trebuie tratată ca pe o lecție prin care să ne îmbunătățim afacerea. Pentru anul acesta, ne așteptam la o potențială secetă, producție redusă și creștere a prețurilor. Cu toate acestea, producțiile obținute în primul semestru din 2022, ne confirmă că planul nostru de reconversie a unei suprafețe de 6-7.000 de ha în sistem no-till funcționează la parametri pe care ni i-am dorit. Astfel, am crescut suprafețele de cultură mare în sistem fără lucrări de arătură, cu un cost redus al îngrășămintelor chimice, îmbunătățind calitatea solului, crescând veniturile operaționale și diminuând cheltuielile de exploatare. Impactul acestor măsuri este evidențiat la nivelul EBITDA, care a crescut cu 28% în prima jumătate a anului,” a declarat Ovidiu Bucătaru, Director Financiar al Grup Șerban Holding.

Având în vedere performanța din prima jumătate a anului, Grup Șerban Holding menține bugetul de venituri și cheltuieli la nivel consolidat, așa cum a fost aprobat de către acționari în cadrul Adunării Generale Ordinare ale Acționarilor din aprilie 2022, care vizează o cifră de afaceri de 540,9 milioane de lei și un profit net de 33,9 milioane de lei.

Acțiunile Grup Șerban Holding sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 28 februarie 2022 și se tranzacționează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piață de peste 325 milioane de lei.

Citeste si:
Grup Șerban Holding semnează un parteneriat cu Intersnack și promite 5.000 de tone de cartofi pe an pentru chipsurile Chio
Grup Șerban Holding semnează un parteneriat cu Intersnack și promite 5.000 de tone de cartofi pe an pentru chipsurile Chio

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Grup Șerban Holding raportează venituri consolidate mai mari cu 71%, în primul semestru