Lectură de 2 minute

08 Feb 2024 - Știri și Noutăți

GES: Amenzi mai mari pentru încălcarea legislației de mediu. Companiile vor consultanță de mediu

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

2024 este anul în care cerințele din partea autorităților sunt din ce în ce mai multe, iar posibilele sancțiuni pentru companiile din România care încalcă legislația mediului vor fi din ce în ce mai mari. Astfel, de teama vizitelor inopinante de la Garda de Mediu și a amenzilor, tot mai multe firme aleg fie să externalizeze raportările către autoritățile de mediu pentru o mai mare siguranță, fie solicită o dublă verificare a implementării legislației, avertizează Green Environment Support, una dintre principalele companii de consultanță de mediu din România.
 

Sursa foto: Green Environment Support

În acest context, cererea pentru externalizarea acestor servicii a crescut cu 15% în ultimele 3 luni față de lunile anterioare, din ce în ce mai multe companii renunțând la opțiunea angajării unui specialist intern pentru a colabora cu o firmă specializată în soluții de mediu pentru o mai mare siguranță.

Deși la începutul anului 2023 mulți agenți economici își angajau personal dedicat responsabilităților de mediu, trendul s-a schimbat rapid. În ultimele luni din 2023 și la început de 2024, observăm o creștere semnificativă a interesului pentru externalizarea acestei activități. Această schimbare este alimentată atât de complexitatea crescândă a cerințelor legislative, cât și de costurile ridicate asociate cu angajarea directă a personalului, mai mari cu până la 90% în anumite situații față de costul externalizării.

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Deși costurile pot varia în funcție de dimensiunea și complexitatea operațiunilor fiecărei companii, externalizarea rolului de responsabil de mediu devine din ce în ce mai atractivă pentru agenții economici din sectoarele industrie, retail și HoReCa.

Totodată, companiile mari sunt interesate de o dublă verificare a implementării corecte și a conformării cu legislația de mediu, optând, pe lângă expertiza echipei interne, pentru consultanță specializată de la firme din domeniu, pentru a evita amenzi care încep de la 40.000 de lei pentru un management defectuos al deșeurilor.

“Dubla verificare a conformării cu legislația de mediu a început să ia amploare în 2023 și va deveni o normă în 2024. Posibilitatea unor controalele inopinante din partea autorităților și amenzile mari determină companiile să fie mult mai vigilente pentru a preveni sancțiuni care să le afecteze bugetul și imaginea. În plus, dacă firmele nu raportează corect datele pentru obligațiile pe care le au de îndeplinit către Administrația Fondului pentru Mediu, vor fi impuse penalități și dobânzi în cuantum de 0,03% pe zi de întârziere, calculate la suma datorată”, explică Daniela Dobre, CEO Environment Support.

Prezentă pe piață din 2011, Green Environment Support este una dintre cele mai importante companii de consultanță în domeniul consultanței de mediu și al managementului deșeurilor. Specializată în audit de mediu, consultanță de specialitate și managementul deșeurilor și raportari specifice catre autoritati, compania are un portofoliu de peste 300 de clienți pe care îi ajută să implementeze legislația în vigoare, să prevină eventuale sancțiuni, să scadă cantitatea de deșeuri și sa aiba o dezvoltare sustenabila. Green Environment Support își propune să crească gradul de conștientizare privind responsabilitatea pe care fiecare persoană o are față de natură.

Citeste si:
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice  

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  GES: Amenzi mai mari pentru încălcarea legislației de mediu. Companiile vor consultanță de mediu