Lectură de 2 minute

28 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Frumosu, Sindalimenta: Carnea se va scumpi și de până la trei ori, fără plafonarea prețului la energie pentru fermieri

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Industria alimentară românească riscă să intre în faliment în doar câteva luni, dacă unitățile de producție și mai ales fermele de animale nu beneficiază de prețuri plafonate la energie. Mai mult, să nu ne mirăm dacă prețurile la carne vor exploda, cu majorări chiar și de până la trei ori, avertizează sindicatele din industria alimentară și agricultură.

Sursa foto: Pixabay.com

Intrarea în vigoare a OUG 119/2022 privind plafonarea prețurilor la energie a creat panică în rândul jucătorilor din agribusiness. Pe de o parte, nu se știe clar cine anume din sectorul industriei alimentare beneficiază de plafonarea prețului la enegie, adică dacă este vorba doar de IMM-uri sau de toate firmele care sunt active, iar pe de altă parte, agricultura a fost pur și simplu tăiată de pe listă.

‘’Din punctul meu de vedere, dacă lucrurile nu se schimbă și nu se găsesc în maximum 2-3 săptămâni niște măsuri clare și pertinente, în 3-4 luni, cel puțin, 50% din industria alimentară dispare, în timp ce la fermele agricole procentul este și mai mare, spre 70%’’, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), pentru Retail.ro.

De altfel, mai multe asociații de crescători de animale au cerut recent ca și agricultura să beneficieze de prețul plafonat la energie, mai ales că 2022 este un an greu, marcat de o secetă puternică care a scumpit semnificativ furajele. Deja, foarte mulți fermieri au renunțat la efectivele de animale, iar alții sunt pe cale să o facă. Și se întâmplă nu doar la noi, ci și în afară, chiar în statele mari producătoare de carne.

„În condițiile în care oamenii aceștia plătesc energia la prețul pieței, înseamnă că prețul la carnea de pasăre, porc și vită se triplează? Asta înseamnă că se vor închide în mare parte?”, spune Frumosu.

Pe de altă parte, adevărul este că și chiar dacă se plafonează prețul la energie, adică 85% din consum este acoperit, tot rămâne 15% care poate să tripleze factura, susține Frumosu, ceea ce firmele mici și mijlocii în niciun caz nu vor putea susține.

OUG 119/2022 prevede plafonarea la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor din contractul de furnizare.

Citeste si:
Sindalimenta cere Guvernului să ia măsuri ca urmare a creșterii prețurilor: Industria alimentară se află în pragul falimentului
Sindalimenta cere Guvernului să ia măsuri ca urmare a creșterii prețurilor: Industria alimentară se află în pragul falimentului
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Frumosu, Sindalimenta: Carnea se va scumpi și de până la trei ori, fără plafonarea prețului la energie pentru fermieri