Lectură de 2 minute

18 Apr 2022 - Știri și Noutăți

Sindalimenta: 10.000 de angajați, excluși din legea privind salariul minim de 3.000 de lei brut în industria alimentară

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta susține că circa 10.000 de angajați, din sectoarele de îmbuteliere a apelor și sucurilor și pisciculturii, nu vor beneficia de prevederilor legii privind salariul minim de 3.000 de lei brut.

Guvernul a decis să sprijine proiectul de lege privind stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut în industria alimentară și agricultură, prin includerea lui în programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Legea a trecut de Camera Deputaților, for decizional, urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

„Din păcate însă, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajațiilor din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe și legume, bere, precum și angajațiilor din domeniul pisciculturii deoarece aceștia nu vor beneficia de prevederile legii. Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în industria alimentară și agricultură, au fost exclcuși de la prevederile viitoarei legi. Deocamdată alegem să credem că este vorba doar despre o eroare și cerem Guvernului o rezolvare rapidă, prin emiterea unei ordonanțe de urgență săptămâna viitoare, astfel încât și angajații din sectoarele menționate să beneficieze de majorarea salariului minim brut garantat, începând cu data de 1 mai”, se arată în comunicatul emis de Sindalimenta.

„Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară al Băuturilor și Tutunului înseamnă activitatea în două coduri CAEN: 10 și 11. La codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajații din domeniile incluse în codul CAEN 10. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe și legume, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) și a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de creșerea salariului. Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10”, se explică în comunicat.

În situația în care acest lucru nu se întâmpla, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta va declanșa acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului.

Sindalimenta susține că a inițiat această lege care stabilește un salariu minim garantat de 3.000 de lei brut, pornind de la necesitatea fidelizării forței de muncă și de la dorința de a-i determina pe românii plecați peste hotare să se întoarcă acasă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sindalimenta: 10.000 de angajați, excluși din legea privind salariul minim de 3.000 de lei brut în industria alimentară