Lectură de 3 minute

08 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Cum pregătești magazinul online de Crăciun: analizezi infrastructura și optimizezi serverele

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Crăciunul și Anul Nou, împreună cu Black Friday și Cyber Monday, aduc un trafic suplimentar magazinelor online, dar și un volum de vânzări mai mare. Dezvoltatorul de software Innobyte oferă câteva sfaturi pentru optimizarea shop-ului online.

Innobyte, companie românească de dezvoltare software specializată în eCommerce, susține că este important ca infrastructura IT a magazinelor online să fie pregătită să facă față unui spike de utilizatori, din acest motiv, este necesară o scalare corespunzătoare a acesteia pentru perioada de reduceri de sfârșit de an care începe, de obicei, cu Black Friday și se întinde pe perioada Crăciunului și a Anului Nou.

Performanța și scalabilitatea infrastructurii au un impact semnificativ în experiența oferită clienților, iar acest lucru este corelat cu volumul de vânzări. Pregătirea pentru această perioadă, începe, însă, cu mult timp înainte. În funcție de complexitatea acestora, specificațiile se clarifică și se implementează cu două-trei luni înainte.

„Clienții solicită implementarea diverselor funcționalități și campanii care, de cele multe ori, sunt complexe, succesive, iar unele dintre ele vin din scurt și implică un termen rapid pentru implementare. Aceste perioade presupun un volum foarte mare de muncă într-un timp foarte scurt”, a declarat Cătălin Bordei, managing partner Innobyte.

Un aspect important este analiza infrastructurii actuale a magazinului online, ceea ce presupune monitorizarea infrastructurii, estimarea traficului în platformă, identificarea resurselor și soluțiilor potrivite. Acțiunile ulterioare includ optimizări la nivelul bazelor de date și a serverelor, ajustarea memoriei cache a bazei de date, scalarea serverelor web, suplimentarea resurselor, efectuarea de stress tests, optimizarea infrastructurii, optimizarea experienței prin îmbunătățiri de UX și identificarea și remedierea eventualelor probleme privind vulnerabilitățile platformei, potrivit Innobyte.

„Comparativ cu anii trecuți, platformele și infrastructurile IT ale magazinelor online sunt mult mai stabile și performante. Majoritatea platformelor erau complet nefuncționale pentru perioade destul de îndelungate ca urmare a traficului mai mare de pe site sau a creșterii numărului de comenzi. A urmat apoi o perioadă în care platformele erau funcționale, dar se mișcau destul de lent. În ultimii 2-3 ani, majoritatea platformelor funcționează foarte bine ca urmare a investițiilor în infrastructuri și procese”, a menționat Alin Alexandru, CTO Innobyte.

Innobyte: Afaceri în creștere în al treilea trimestru

Innobyte a încheiat trimestrul al treilea al anului 2021 cu o cifră de afaceri de 7,6 milioane lei, o creștere de 26% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 1,76 milioane lei (+16,85%). Rezultatele înregistrate se datorează atât procesului de optimizare a resurselor cu privire la alocarea pe proiecte, cât și capacității crescute de mobilizare a echipei pentru a livra la un standard ridicat de calitate.

Pentru finalul anului 2021, Innobyte estimează ca se va apropia de pragul de 10 milioane lei cifră de afaceri, iar EBITDA va ajunge la 2,2 milioane de lei.

Citeste si:
Bento speră la un profit net de peste 15 milioane de lei în 2024
Bento speră la un profit net de peste 15 milioane de lei în 2024

Innobyte este o companie românească de dezvoltare software specializată în eCommerce care vizează maximizarea potențialului de business al partenerilor săi prin dezvoltarea unor platforme de eCommerce. Compania este un business 100% românesc și a fost fondată de antreprenorul Cătălin Șomfălean, care conduce Innobyte alături de Cătălin Bordei, ambii în rol de Managing Partners. Innobyte a intrat recent în portofoliul de investiții Life is Hard, companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, pe piața AeRo.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum pregătești magazinul online de Crăciun: analizezi infrastructura și optimizezi serverele