Lectură de 5 minute

23 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Cum îți poți amenaja grădina de zarzavaturi perfectă!

Advertorial

Abonează-te pe  

Ai reușit să îți vezi visul cu ochii și să locuiești la curte, unde ai parte și de ceva spațiu liber. Și, printre alte dorințe pe care le aveai, se afla și cea de a-ți organiza o grădină de zarzavaturi, ale cărei roade să le consumi împreună cu cei dragi. Deși nu este prea complicat să îți amenajezi o astfel de grădină în propria curte, atunci când nu ai măcar un minim de cunoștințe necesare poate fi o sarcină dificilă. Vom încerca și noi să îți fim de ajutor, cu câteva îndrumări, pentru a porni cu dreptul pe acest drum.

Care este spațiul de care ai nevoie

În pofida multor persoane care susțin că este nevoie de un spațiu generos pentru a amenaja o grădină de zarzavaturi, trebuie să știi că nu este chiar așa. Chiar și în condițiile în care nu ai curtea atât de mare pe cât ți-ai dori, tot poți amenaja ceva frumos, cu condiția ca mica ta grădină să fie amenajată într-un loc unde soarele bate măcar 6 – 7 ore pe zile, solul să fie umed și bine afânat, și să nu uităm că trebuie să ai condițiile să irigi regulat terenul.

Care sunt plantele pe care le poți planta

Evident, răspunsul la această întrebare ține de preferințele tale și ale familiei. De regulă, majoritatea celor care optează pentru o grădină de zarzavat în propria curte optează pentru salată verde, plante aromative, castraveți, ardei grași, ardei iuți, fasole, dovlecei și morcovi. Ai nevoie în primul rând de semințe de foarte bună calitate, precum cele de la Esenzi, dar și de un plan al grădinii, pe care vom încerca să ți-l descriem în rândurile următoare.

Ce presupune un plan al grădinii

Dacă ai un spațiu amplu, legumele pot fi plantate pe răsaduri, la distanță de aproximativ 50 de cm între ele. Îți va fi mult mai ușor să faci toate lucrările care țin de îngrijirea grădinii.

În condițiile în care spațiul nu este punctual tău forte, redu spațiul dintre plante, iar plantarea se va face în fâșii mai late. Lasă-ți spațiul necesar între ele pentru a putea iriga, plivi sau culege mai ușor. De asemenea, poți planta în parcele pătrate, delimitate de cărări. Tot pentru a mai economisi spațiul, optează și pentru plante care pot crește pe vertical, cum este și fasolea. Nu aglomera grădina cu plante aromatice sau unele legume cu frunze, cum ar fi salata verde sau spanacul. Acestea pot fi plantate și chiar cresc frumos și în jardinere.

Recomandări pentru recolte optimizate

Potrivit specialiștilor, există și anumite ”trucuri” care te pot ajuta să ai recolte optimizate. Astfel, întotdeauna plantele care cresc pe înălțime, cum sunt fasolea sau roșiile, trebuie plantate în partea de nord. Pentru a nu sufoca și alte plante, dovleceii ar trebui plantați pe marginea straturilor. Și, chiar dacă pare un sfat inutil, dacă nu ai prea mult timp liber, iar în curtea ta e mai mult umbră, mai bine renunță la ideea de a avea o grădină de zarzavaturi, pentru că implică mult mai multă muncă decât în mod obișnuit.

Citeste si:
Produse noi în portofoliul Homelux: ce mobilier propune retailerul pentru terasă și grădină
Produse noi în portofoliul Homelux: ce mobilier propune retailerul pentru terasă și grădină

Cum se asociază corect legumele într-o grădină de zarzavaturi

Pentru persoanele care nu au prea multe cunoștințe referitor la modul cum ar trebui concepută o grădină de zarzavaturi, ideea de asocia plantele poate părea oarecum ciudată. Sunt doar plante, nu? Ce este de știut? Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atât de simple și, pentru a te bucura de roade pe placul tău și al familiei tale, este nevoie să fii ceva mai atent și la acest aspect. Anumite substanțe pe care unele plante le pot elimina în sol le pot ajuta pe cele de lângă ele să fie ceva mai bine protejate în fața anumitor boli specifice. Și iată cum, fără să îți dai seama, reușești să ai parte de o producție bună, și crede-ne, nimic nu se compară cu gustul delicios al legumelor crescute în propria curte. Dar, hai să vedem și care sunt asocierile corecte din grădina ta de zarzavaturi.

Roșia

Majoritatea celor care își doresc o grădină de legume la ei acasă o asociază cu multe roșii frumoase și delicioase, din care să prepare cea mai bună și răcoritoare salată pe timp de vară. Potrivit specialiștilor, în preajma roșiilor se pot planta țelină, salată verde, ceapă, usturoi, spanac, pătrunjel. În schimb, recolta de roșii nu va fi una pe placul tău dacă ai greșit și ai asociat această plantă cu cartofi, conopidă, mazăre sau fasole cățărătoare.

Castravetele

Nu este chiar atât de pretențios, dar ar fi de evitat asocierea dintre el și roșii sau ierburi aromatice. În schimb, castraveții se simt bine în preajma unor legume precum țelina, mărarul, ceapa, varza, mazărea, ardeii sau chiar ridichile.

Vinetele

Sunt nelipsite din meniurile noastră de vară și de toamnă, așa că este obligatoriu să se găsească și în grădina ta de zarzavaturi. Asocierea perfectă pentru ele este alături de plante precum mazăre, roșii, conopidă, castraveți, rozmarin sau conopidă. La fel ca și în cazul roșiilor, nu le place să fie în preajma cartofilor și nici fasolea cățărătoare nu este printre preferatele lor.

Salata

De nelipsit din grădina cu legume, salata are nevoie de prieteni precum mazăre, mărarul, ceapa, varza, spanacul, gulia sau morcovul. Pătrunjelul și țelina nu reprezintă o asociere fericită în cazul salatei.

Ceapa

Orice gospodină știe că orice mâncare iese mult mai bună dacă are mai multă ceapă, așa că dacă are posibilitatea să o cultive în propria grădină, nu va ezita să o facă. Asocieri potrivite sunt cu sfecla, conopida, pătrunjelul, spanacul, vinetele și morcovul. În mod surprinzător, deși sunt delicioase în preparate atunci când sunt folosite împreună, ceapa nu se împacă prea bine cu fasolea, prazul, usturoiul și mazărea.

Morcovul

Nu este foarte pretențios, și merge bine pe lângă aproape orice. Bine, sunt și câteva excepții, precum țelina sau sfecla.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum îți poți amenaja grădina de zarzavaturi perfectă!