Lectură de 5 minute

23 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Cum îți poți amenaja grădina de zarzavaturi perfectă!

Advertorial

Abonează-te pe  

Ai reuÈ™it să îÈ›i vezi visul cu ochii È™i să locuieÈ™ti la curte, unde ai parte È™i de ceva spaÈ›iu liber. Și, printre alte dorinÈ›e pe care le aveai, se afla È™i cea de a-È›i organiza o grădină de zarzavaturi, ale cărei roade să le consumi împreună cu cei dragi. DeÈ™i nu este prea complicat să îÈ›i amenajezi o astfel de grădină în propria curte, atunci când nu ai măcar un minim de cunoÈ™tinÈ›e necesare poate fi o sarcină dificilă. Vom încerca È™i noi să îÈ›i fim de ajutor, cu câteva îndrumări, pentru a porni cu dreptul pe acest drum.

Care este spațiul de care ai nevoie

În pofida multor persoane care susÈ›in că este nevoie de un spaÈ›iu generos pentru a amenaja o grădină de zarzavaturi, trebuie să È™tii că nu este chiar aÈ™a. Chiar È™i în condiÈ›iile în care nu ai curtea atât de mare pe cât È›i-ai dori, tot poÈ›i amenaja ceva frumos, cu condiÈ›ia ca mica ta grădină să fie amenajată într-un loc unde soarele bate măcar 6 – 7 ore pe zile, solul să fie umed È™i bine afânat, È™i să nu uităm că trebuie să ai condiÈ›iile să irigi regulat terenul.

Care sunt plantele pe care le poți planta

Evident, răspunsul la această întrebare È›ine de preferinÈ›ele tale È™i ale familiei. De regulă, majoritatea celor care optează pentru o grădină de zarzavat în propria curte optează pentru salată verde, plante aromative, castraveÈ›i, ardei graÈ™i, ardei iuÈ›i, fasole, dovlecei È™i morcovi. Ai nevoie în primul rând de seminÈ›e de foarte bună calitate, precum cele de la Esenzi, dar È™i de un plan al grădinii, pe care vom încerca să È›i-l descriem în rândurile următoare.

Ce presupune un plan al grădinii

Dacă ai un spaÈ›iu amplu, legumele pot fi plantate pe răsaduri, la distanță de aproximativ 50 de cm între ele. ÎÈ›i va fi mult mai uÈ™or să faci toate lucrările care È›in de îngrijirea grădinii.

În condiÈ›iile în care spaÈ›iul nu este punctual tău forte, redu spaÈ›iul dintre plante, iar plantarea se va face în fâÈ™ii mai late. Lasă-È›i spaÈ›iul necesar între ele pentru a putea iriga, plivi sau culege mai uÈ™or. De asemenea, poÈ›i planta în parcele pătrate, delimitate de cărări. Tot pentru a mai economisi spaÈ›iul, optează È™i pentru plante care pot creÈ™te pe vertical, cum este È™i fasolea. Nu aglomera grădina cu plante aromatice sau unele legume cu frunze, cum ar fi salata verde sau spanacul. Acestea pot fi plantate È™i chiar cresc frumos È™i în jardinere.

Recomandări pentru recolte optimizate

Potrivit specialiÈ™tilor, există È™i anumite ”trucuri” care te pot ajuta să ai recolte optimizate. Astfel, întotdeauna plantele care cresc pe înălÈ›ime, cum sunt fasolea sau roÈ™iile, trebuie plantate în partea de nord. Pentru a nu sufoca È™i alte plante, dovleceii ar trebui plantaÈ›i pe marginea straturilor. Și, chiar dacă pare un sfat inutil, dacă nu ai prea mult timp liber, iar în curtea ta e mai mult umbră, mai bine renunță la ideea de a avea o grădină de zarzavaturi, pentru că implică mult mai multă muncă decât în mod obiÈ™nuit.

Citeste si:
Promoții de aproximativ 10 milioane de euro date de retaileri, în 2023: apartamente și mașini, cele mai scumpe premii
Promoții de aproximativ 10 milioane de euro date de retaileri, în 2023: apartamente și mașini, cele mai scumpe premii

Cum se asociază corect legumele într-o grădină de zarzavaturi

Pentru persoanele care nu au prea multe cunoÈ™tinÈ›e referitor la modul cum ar trebui concepută o grădină de zarzavaturi, ideea de asocia plantele poate părea oarecum ciudată. Sunt doar plante, nu? Ce este de È™tiut? Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atât de simple È™i, pentru a te bucura de roade pe placul tău È™i al familiei tale, este nevoie să fii ceva mai atent È™i la acest aspect. Anumite substanÈ›e pe care unele plante le pot elimina în sol le pot ajuta pe cele de lângă ele să fie ceva mai bine protejate în faÈ›a anumitor boli specifice. Și iată cum, fără să îÈ›i dai seama, reuÈ™eÈ™ti să ai parte de o producÈ›ie bună, È™i crede-ne, nimic nu se compară cu gustul delicios al legumelor crescute în propria curte. Dar, hai să vedem È™i care sunt asocierile corecte din grădina ta de zarzavaturi.

Roșia

Majoritatea celor care îÈ™i doresc o grădină de legume la ei acasă o asociază cu multe roÈ™ii frumoase È™i delicioase, din care să prepare cea mai bună È™i răcoritoare salată pe timp de vară. Potrivit specialiÈ™tilor, în preajma roÈ™iilor se pot planta È›elină, salată verde, ceapă, usturoi, spanac, pătrunjel. În schimb, recolta de roÈ™ii nu va fi una pe placul tău dacă ai greÈ™it È™i ai asociat această plantă cu cartofi, conopidă, mazăre sau fasole cățărătoare.

Castravetele

Nu este chiar atât de pretenÈ›ios, dar ar fi de evitat asocierea dintre el È™i roÈ™ii sau ierburi aromatice. În schimb, castraveÈ›ii se simt bine în preajma unor legume precum È›elina, mărarul, ceapa, varza, mazărea, ardeii sau chiar ridichile.

Vinetele

Sunt nelipsite din meniurile noastră de vară È™i de toamnă, aÈ™a că este obligatoriu să se găsească È™i în grădina ta de zarzavaturi. Asocierea perfectă pentru ele este alături de plante precum mazăre, roÈ™ii, conopidă, castraveÈ›i, rozmarin sau conopidă. La fel ca È™i în cazul roÈ™iilor, nu le place să fie în preajma cartofilor È™i nici fasolea cățărătoare nu este printre preferatele lor.

Salata

De nelipsit din grădina cu legume, salata are nevoie de prieteni precum mazăre, mărarul, ceapa, varza, spanacul, gulia sau morcovul. Pătrunjelul È™i È›elina nu reprezintă o asociere fericită în cazul salatei.

Ceapa

Orice gospodină È™tie că orice mâncare iese mult mai bună dacă are mai multă ceapă, aÈ™a că dacă are posibilitatea să o cultive în propria grădină, nu va ezita să o facă. Asocieri potrivite sunt cu sfecla, conopida, pătrunjelul, spanacul, vinetele È™i morcovul. În mod surprinzător, deÈ™i sunt delicioase în preparate atunci când sunt folosite împreună, ceapa nu se împacă prea bine cu fasolea, prazul, usturoiul È™i mazărea.

Morcovul

Nu este foarte pretenÈ›ios, È™i merge bine pe lângă aproape orice. Bine, sunt È™i câteva excepÈ›ii, precum È›elina sau sfecla.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  Cum îți poÈ›i amenaja grădina de zarzavaturi perfectă!