Lectură de 3 minute

01 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Creștere record pentru producătorul de ambalaje Promateris: cifra de afaceri s-a majorat cu 62% 

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul român de ambalaje biodegradabile și compostabile Promateris raportează o cifră de afaceri de 187,5 milioane de lei în 2021, în creștere cu 62% față de anul trecut. Grupul, care include și compania de distribuție Biodeck, a înregistrat EBITDA consolidat de peste 30 milioane de lei, cu 129% mai mult comparativ cu 2020. Totodată, compania a înregistrat un profit net de 18,7 milioane de lei, o majorare cu 405% față de 2020 și cu 286% față de 2019.

„Unul dintre indicatorii pe care am început recent să-i urmărim, profitul net, a avut o creștere de 405% anul trecut.(...) Ne propunem să continuăm investițiile și avem planuri de dezvoltare regionale în privința ambalajelor compostabile, dar în același timp analizăm și alte tipuri de proiecte cu componentă verde", a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Rezultatul a fost influențat de operaționalizarea investițiilor desfășurate în 2021, precum dezvoltarea capacității de producție de ambalaje biodegradabile și compostabile, dar și eficientizările operaționale realizate la nivelul grupului. Linia de reciclare bioplastic a contribuit la creșterea marjei, dar și la reducerea impactului de mediu. În 2021, Promateris a reciclat în proporție de 100% deșeurile industriale biodegradabile, reintroducându-le în producție.

Cresc exporturile de ambalaje biodegradabile

În 2021, Promateris a avut o creștere de 150% a exporturilor de ambalaje biodegradabile și compostabile, iar în 2022 intensificarea exporturilor va fi o prioritate pentru grup.

Promateris își propune să continue investițiile în dezvoltarea companiilor din grup, prin creșterea capacității de producție, dar și prin investiții în diversificarea portofoliului de produse. În vederea dezvoltării grupului, compania analizează oportunitatea unor proiecte de M&A pentru a susține creșterea EBITDA pentru perioada 2023-2025. Obiectivul pentru anul 2025 este atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro.

Proiecte de dezvoltare din granturi nerambursabile

  • Proiectul Europa Verde. Tehnologii eficiente pentru producția de ambalaje inovative si sustenabile - În 2021, Promateris a finalizat proiectul de investiții de 2.5 milioane de euro în fabrica din Buftea, în vederea realizării de ambalaje biodegradabile și compostabile. Investiția a fost co-finanțată prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul programului "Creșterea IMM-urilor din România". Promateris a câștigat un grant de 950.000 euro.

  • Proiectul Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based – în anul 2021, Promateris a început investițiile în dezvoltarea unei noi divizii, Bio Compounds, care are ca scop producția de materie primă provenită din surse parțial regenerabile, destinată realizării de ambalaje biodegradabile și compostabile. Promateris va construi o capacitate integrată de producție bio-based. Proiectul de investiții are o valoare de peste 1,65 milioane de euro. Promateris a câștigat un grant în valoare de 744.000 de euro, în cadrul procesului lansat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin mecanismele financiare SEE și Norvegian Grants 2014-2021, în cadrul programului "Creșterea IMM-urilor din România."

    Citeste si:
    RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
    RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
  • Proiectul Electric UP - în noiembrie 2021, Promateris a câștigat un grant în valoare de 100.000 de euro, cu scopul instalării de panouri fotovoltaice la fabrica sa din Buftea. Acesta este primul pas al companiei în tranziția către utilizarea energiei din surse regenerabile în procesul de producție.

Promateris este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Creștere record pentru producătorul de ambalaje Promateris: cifra de afaceri s-a majorat cu 62%