Lectură de 2 minute

26 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Clean Recycle: SGR este neclar. Nu sunt certe modul de funcționare și data de implementare

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Clean Recycle, companie care activează pe piața locală de transfer de responsabilitate în domeniul ambalajelor (OIREP), susține că sistemul garanție – returnare (SGR), cerut de Comisia Europeană României, este neclar, nefiind certe modul de funcționare și data de implementare a sistemului.

Sistemul Garanție – Returnare (SGR), prin care fiecare dintre noi ar trebui să putem returna o sticlă sau o doză de aluminiu la un magazin din apropiere, este o mare incertitudine. Întreaga piață a operatorilor de transfer de responsabilitate (OIREP) se pregătea de implementarea sistemului de la 1 octombrie 2022, iar acum nu este clar dacă se va putea implementa chiar și din 2023. Activăm pe o piață în care actele normative nu sunt corelate între ele, în care o legislație și un sistem insuficient de bine puse la punct ar putea dinamita întregul sistem de reciclare - și așa fragil în România”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO, Clean Recycle.

La nivelul anului trecut, compania a asigurat transferul de responsabilitate (colectarea, reciclarea, raportarea) a 160.000 tone de deșeuri din ambalaje de pe piața din România, în special de la companii din domeniul FMCG si retail. Clean Recycle gestionează activitatea de transfer de responsabilitate pentru un număr de peste 700 de companii, care pun anual pe piață peste 160.000 tone de ambalaje din sticlă, PET, hârtie, carton și altele.

România reciclează de 4 ori mai puțin decât media țărilor europene, conform datelor Eurostat. Până în 2025, România trebuie să atingă o rată de reciclare de 55%, dar țara noastră nu a atins nici ținta anterioară de 50%, stabilită pentru 2020. În luna februarie 2022, România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană, pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi, conform unei decizii din 2018 - în acest moment, România trebuie încă să mai închidă 42 de gropi de gunoi ilegale.

Conform Comisiei Europene, până în 2035, România trebuie să reducă până la 10% cantitatea de deşeuri municipale depozitate - în prezent însă, românii depozitează 70% din gunoiul pe care îl produc, față de media europeană de 24%. Pe de altă parte, volumul total de ambalaje este în creștere*, datorat în principal creșterii consumului general al populației – în special pe segmentul deșeurilor de ambalaje din sticlă și plastic.

Clean Recycle este unul dintre primii cinci jucători pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP). Compania gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială sau farmaceutice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Clean Recycle: SGR este neclar. Nu sunt certe modul de funcționare și data de implementare