Lectură de 2 minute

13 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 5%-8% în retail, în martie, comparativ cu luna precedentă

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.547 lei, în martie 2021, în creştere faţă de luna precedentă cu 182 lei (+5,4%), valorile cele mai mari fiind înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (8.876 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.751 lei). În retail, venitul s-a majorat cu 5%-8%, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decât în luna februarie 2021.

"În luna martie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)", se menţionează în comunicat.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost:

  • cu 46,7% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale),
  • cu 23% în activităţi de editare şi între 10%
  • 17% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, extracţia minereurilor metalifere, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice și altele.

Câştigul salarial mediu net s-a majorat cu 5% - 8% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), fabricarea produselor textile, industria alimentară și altele.

Scăderi de salarii în industria tutunului

Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (-9,2%), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (-7,3%), respectiv în fabricarea echipamentelor electrice (-0,7%).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2021 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, reducerile au mai fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 105% faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 232,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2021.

Citeste si:
Au început angajările pentru vară. Retailul rămâne fruntașul clasamentului la numărul de joburi
Au început angajările pentru vară. Retailul rămâne fruntașul clasamentului la numărul de joburi

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Câştigul salarial mediu net a crescut cu 5%-8% în retail, în martie, comparativ cu luna precedentă