Lectură de 2 minute

04 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Case de marcat fără bonuri? Francezii renunță la chitanțele de hârtie începând cu 1 august

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Începând cu 1 august, în Franța nu se vor mai emite automat chitanțe de hârtie, o măsură implementată cu scopul de a economisi hârtie, copaci și apă, a anunțat guvernul.

 

Sursa foto: unsplash

Această inițiativă, care decurge din legislația împotriva risipei și a economiei circulare adoptată în 2020, se aplică bonurilor oferite în magazine și unități; bonurilor emise de aparate; bonurilor emise cu carduri bancare; bonurilor promoționale și bonurilor de reducere, potrivit esm.

Cu toate acestea, clienții au în continuare opțiunea de a solicita chitanțe pe hârtie. În format digital, ei pot primi chitanțe prin SMS, e-mail și prin intermediul aplicațiilor de fidelizare a clienților.

Cu toate acestea, vor rămâne excepții, cum ar fi în cazul achiziționării așa-numitelor produse "durabile" cu o perioadă de conformitate legală, unde se va furniza o chitanță.

Mai mulți retaileri francezi, precum Carrefour sau Système U, au implementat deja această măsură și au încetat să mai tipărească bonuri de casă în unele dintre magazinele lor începând cu aprilie 2021.

Critici din partea asociațiilor de consumatori

Măsura a atras însă critici din partea mai multor asociații de consumatori, printre care UFC-Que Choisir și Families Rurales, care au subliniat că bonul fiscal este un instrument de gestionare a bugetului familial al multor gospodării, prin verificarea exactității tranzacțiilor.

Guvernul francez a reacționat la aceste critici, subliniind că "nu este vorba de eliminarea chitanței sau de interzicerea emiterii acesteia", care a intrat în vigoare odată cu această nouă legislație.

Guvernul francez estimează că în Franța sunt tipărite anual 30 de miliarde de chitanțe pe hârtie.

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

O măsură similară este deja în vigoare în mai multe țări europene, în timp ce regiunea belgiană Valonia intenționează să o pună în aplicare începând cu 10 august.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Case de marcat fără bonuri? Francezii renunță la chitanțele de hârtie începând cu 1 august