Lectură de 3 minute

10 Oct 2022 - Știri și Noutăți

Carrefour și Metro, primii doi retaileri interesați să lucreze cu Casa de Comerț Unirea

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Rețelele de retail Carrefour și Metro sunt interesate să lucreze cu Casa de Comerț Agroalimentar Unirea și să preia produse de la fermierii români, susține Petre Daea, ministrul Agriculturii. În perioada, următoare, urmează, însă, să fie încheiate contracte și cu alte lanțuri de magazine.

Sursa foto: MADR

Revenită în piață după o pauză de trei ani, Casa de Comerț de Agroalimentar Unirea anunță planuri ambițioase pentru perioada următoare. A fost semnat deja un prim contract pentru achiziția unei cantități de 100 de tone de dovleac dulce care va ajunge la procesare și urmează fie livrate și primele cantități de legume și fructe în supermarketuri, după cum susține ministrul Agriculturii, Petre Daea.

De altfel, acestea sunt canalele principale de comercializare a produselor pentru moment, piețele agroalimentare nefiind luate în calcul. Pe viitor, însă, este avută în vederea înființarea unei rețele de magazine proprii, “aprozare”, cum le-a anunțat Daea inițial, nefiind exclusă recuperarea spaților închiriate în urmă cu câțiva ani și pierdute între timp.

“Am reglementat această relație comercială cu Carrefour și Metro, urmează și celelalte lanțuri. Casa de Comerț merge la producători, le preia produsele disponibile și le duce în aceste rețele de magazine. Retailerii au ajuns la concluzia că în magazine se caută produse românești și sunt deschiși la colaborare. Pentru ei, este convenabil din toate punctele de vedere, deoarece iau marfă direct de la producători, practic, dispar intermediarii, iar, în același timp, Casa Unirea caută să ducă produsele la prețuri convenabile, în așa fel încât consumatorii să fie satisfăcuți”, a declarat ministrul, la târgul de produse agralimentare desfășurat în weekend, în curtea Ministerului Agriculturii.

Fermierii trebuie să sorteze produsele, să le pună în lădițele pe care le primesc de la Casa Unirea și să le aducă la supermarket, unde recepția este făcută de delegatul Casei, care face și plata pentru marfa livrată, după care acesta se ocupă mai departe de relația cu lanțurile de retail, susține Daea.

Cât privește prețul de vânzare a mărfii, el este agreat de producători, fiind stabilit, însă, de Casa Unirea și lanțul de magazine, a mai precizat ministrul.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar – Unirea SA este o companie naţională, înfiinţată în baza Hotărârii de Guvern nr.933/2018, „cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcţional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale putând desfăşura complementar şi activităţi conexe în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate”.

Obiectivul ei era, în principal, organizarea şi desfăşurarea comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, în depozite şi magazine specializate, pieţe şi târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă şi altele asemenea, precum şi operaţiuni de import-export cu această categorie de mărfuri.

Citeste si:
Casa de Comerț Unirea vrea să deschidă un abator și o fabrică de procesare a legumelor
Casa de Comerț Unirea vrea să deschidă un abator și o fabrică de procesare a legumelor

După o perioadă în care activitatea a fost numai pe pierdere, proiectul de suflet al ministrului Petre Daea, care voia să realizeze o rețea de peste 80 de magazine, a fost oprit de fostul șef de la Agricultură, Adrian Oros, și readus mai apoi în prim-plan de Adrian Chesnoiu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Carrefour și Metro, primii doi retaileri interesați să lucreze cu Casa de Comerț Unirea