Lectură de 3 minute

22 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Berile occidentale se mai găsesc încă la Moscova

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

La Moscova încă se mai găsesc pe rafturile magazinelor mărcile străine de bere. Pentru brandurile Carlsberg, Heineken sau Bud, ''ultima comandă'' în Rusia a fost în martie, dar sticlele şi dozele cu etichete occidentale pot fi zărite și la acest moment în anumite locuri. 

Disponibilitatea stocurilor de produse ale concernelor Anheuser-Busch InBev, Carlsberg şi Heineken demonstrează cât de greu este pentru producătorii străini să îşi retragă produsele ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, arată Reuters, care subliniază că nu există suspiciuni privind încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei sau nerespectarea angajamentelor anunţate public.

O dovadă este și faptul că datele imprimate pe ambalaje dovedesc că producţia de bere din mărcile de top a continuat şi după comunicatele privind retragerea de pe piaţa rusă.

Marii jucători pecum Carlsberg şi Heineken au anunţat încă din 9 martie că încetează producţia şi distribuţia în Rusia, la scurt timp după data de 24 februarie, când Moscova a declanşat războiul din Ucraina. În 11 martie, Anheuser-Busch InBev, care operează în Rusia în parteneriat cu producătorul de bere Anadolu Efes din Turcia, a comunicat că a cerut suspendarea licenţei pentru Bud.

Este clar, însă, că cea mai mare reţea de supermarketuri din Rusia, X5, precum şi magazinele Krasnoe & Beloe (K&B) au evident stocuri. Reuters a găsit doze de bere Heineken produse la Sankt Petersburg, în 23 martie şi Carlsberg îmbuteliate la Tula, la sud de Moscova, în 29 aprilie.

Heineken a recunoscut într-un e-mail că a produs în Rusia ultima tranşă de bere în martie, a efectuat ultima operaţiune de îmbuteliere la începutul lui aprilie, iar ultimele vânzări au avut loc în a doua săptămână din aprilie. "Ulterior nu a mai existat (bere) Heineken produsă sau vândută de Heineken în Rusia", arată mesajul. Firma anunţase în 28 martie că încearcă să îşi vândă acţiunile din Rusia cu costuri de circa 400 de milioane de euro, garantând în acelaşi timp salariile a 1800 de angajaţi, până la sfârşitul anului.

În aceeaşi dată, Carlsberg a comunicat că intenţionează să lichideze afacerile din Rusia. Carlsberg este producătorul occidental de bere cu cea mai mare cotă de piață (27%) în Rusia și cel mai expus prin intermediul celei mai mari firme locale din domeniu, Baltika, şi cu 8400 de angajaţi.

După 9 martie, producţia a fost limitată, folosind doar materiile prime deja existente pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de clienţi și oprită din aprilie. Între timp stocurile de materiale rămase au fost lichidate. "Carlsberg va dispărea de pe rafturile din Rusia când se vor epuiza stocurile", arată concernul într-un e-mail primit de Reuters.

Citeste si:
Anna Cori a redeschis un nou concept de magazin în AFI Cotroceni
Anna Cori a redeschis un nou concept de magazin în AFI Cotroceni

Berea Bud a mai fost produsă în oraşul Ulianovsk de pe Volga cel puţin până spre finalul lui iunie, conform datelor de pe doze găsite de Reuters. Anheuser-Busch InBev declara în aprilie că se aşteaptă la costuri de 1,1 miliarde de dolari pentru vânzarea acţiunilor în asocierea cu Efes, iar tranzacţia ar urma să includă suspendarea licenţei de producţie şi vânzare în Rusia. "Discuţiile active continuă între părţi", a comunicat firma.

Cele trei concerne deţineau împreună peste 60% din piaţa berii din Rusia, conform analiştilor Promsviazbank.

Uniunea Berarilor din Rusia a avertizat recent că există probleme cu ambalarea şi etichetarea, iar fabricile de bere funcţionează la capacitate limitată. De asemenea, sunt probleme legate de achiziţionarea hameiului, provenit în majoritate din import.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Berile occidentale se mai găsesc încă la Moscova