Lectură de 3 minute

03 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Cât de mult a crescut prețul bananelor în Europa de Est, în 2023

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Prețul bananelor a crescut mai mult decât cel al altor fructe începând cu sfârșitul lunii ianuarie 2023, potrivit analiștilor de la EastFruit. În același timp, creșterea prețurilor în Europa de Est a fost mult mai accentuată decât în Asia Centrală, unde, în mod normal, bananele erau mult mai scumpe.

 

Sursa foto: John Matychuk / Unsplash

Principalul motiv al creșterii prețurilor în Europa de Est este invazia Rusiei în Ucraina. Războiul a cauzat blocarea porturilor și a posibilității de a importa bananele pe cale maritimă, fiind cea mai economică variantă de a importa aceste fructe, scrie East-fruit.com.

Blocajul porturilor maritime a avut un impact mai mare cu precădere asupra a două țări: Ucraina și Moldova. Ca urmare, atât Ucraina, cât și Moldova au fost nevoite să importe banane din țările UE pe cale rutieră, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a costurilor.

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, Ucraina a avut cele mai mici prețuri la comerțul cu banane. Un an mai târziu, prețurile la banane în Ucraina au crescut de 2,4 ori în moneda locală, iar nivelul prețurilor la banane a fost egal cu cel din Polonia.

Acest lucru nu înseamnă că nivelul prețurilor în dolari a crescut de 2,4 ori în Ucraina - se referă la creșterea în moneda locală UAH, care, din cauza Rusiei, s-a devalorizat puternic. În dolari americani, prețurile la banane în Ucraina au crescut cu 76% într-un an - de asemenea, cea mai mare cifră dintre toate țările din regiune.

De asemenea, nu este surprinzător faptul că prețurile la banane în Moldova au crescut cu mai mult de 50% pe un an. Cu toate acestea, prețurile la banane în Moldova au rămas semnificativ mai mari decât în Ucraina, deși diferența a scăzut.

Polonia, campioana la preturi la banane

Polonia este acum o campioană în ceea ce privește accesibilitatea prețurilor la banane, deși diferența de preț față de Ucraina este destul de nesemnificativă - doar aproximativ 3 cenți americani.

De altfel, creșterea prețurilor la banane în Polonia a fost cauzată de situația prețurilor de pe piața mondială, inclusiv de scăderea producției de banane în Ecuador din cauza vremii reci.

Citeste si:
Carrefour a bătut palma cu Tazz: peste 30 de hipermarketuri listate în aplicație
Carrefour a bătut palma cu Tazz: peste 30 de hipermarketuri listate în aplicație

Cea mai mică majorarea a prețurilor la banane a fost în Tadjikistan, Uzbekistan și Georgia. În Tadjikistan, moneda locală s-a întărit pe parcursul anului, ceea ce a contribuit la o scădere a costurilor produselor importate și, parțial, a compensat creșterea prețului bananelor pe piața mondială.

Uzbekistanul și Georgia au continuat să crească în mod activ volumele de import și să îmbunătățească soluțiile logistice, ceea ce le-a permis să obțină prețuri interne mai bune pentru comerțul cu ridicata al bananelor.

Cu toate acestea, prețurile bananelor din Tadjikistan au continuat să fie cele mai ridicate dintre toate țările din regiune. Numai în această țară, prețurile pentru comerțul cu acest fruct au fost de peste 2 USD pe kg. Consumul a fost, de asemenea, cel mai scăzut dintre toate țările din monitorizarea EastFruit.

2023, un an plin de provocări pentru industria bananelor

2023 se anunță a fi un an plin de provocări pentru industria mondială a bananelor. Costurile producătorilor de banane au crescut brusc, așa că, dacă prețurile globale pentru aceste fructe nu vor continua să crească, poate că unii dintre jucătorii de pe piață vor fi forțați să părăsească această afacere. Și aici nici măcar nu vorbim despre anomaliile meteorologice, războaiele și schimbările climatice, care provoacă în fiecare an daune și mai mari industriei.

Creșterea prețurilor la banane, la rândul său, ar putea duce la scăderea cererii în țările cu un nivel ridicat de consum.

Doar în Uzbekistan, Tadjikistan și în țările din Asia Centrală, unde consumul de banane este comparativ scăzut, prețurile ar putea continua să crească, dar rata de creștere va fi mult mai mică decât în prezent.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cât de mult a crescut prețul bananelor în Europa de Est, în 2023