Lectură de 2 minute

08 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Ce se întâmplă cu prețul la carnea de vită în România

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Prețul la carnea de vită se menține constant de circa două luni, o dovadă mai mult decât clară că nu există cerere în piață, ca să nu mai spunem că românii nu sunt oricum mari consumatori de carne de vită. Din păcate, în contextul secetei și din cauza prețurilor ridicate la furaje, tot mai mulți crescători de vaci renunță la efectivele de animale pe care le trimit la abatorizare.

Majorarea semnificativă a prețurilor la cereale, dar și seceta i-au adus în sapă de lemn pe fermierii români, care au început să-și lichideze fermele de vaci, mai ales în partea de sud-est a țării. Cum până și iarba de pe pășuni s-a uscat, iar producția agricolă este compromisă în multe județe din zona Moldovei, acum, este de așteptat ca șeptelul să scadă semnificativ în perioada următoare.

"M-a sunat ieri un fermier din Focșani să iau 25 de viței la o greutate de 150 de kilograme, pentru că nu are ce să le dea să mănânce, îi are în pădure și iarba n-a crescut....În urmă cu trei săptămâni, am mai cumpărat 160 de animale, a fost o fermă care s-a lichidat - vacă de lapte mixtă, Holstein cu Limousine, a unui pseudo-femier", ne-a declarat Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din județul Călărași, care deține ferme de vaci de lapte și de carne, dar are și un abator și mai multe magazine de desfacere a cărnii de vită sub brandul Ferma Baciu.

Alexandru Baciu spune că deși costurile de producție au crescut, iar majorările continuă, prețul la carne se menține constant de câteva luni. Ce-i drept, a fost un vârf la un moment, pentru că existau stocuri de carne în Polonia, care și-a lichidat efectivele de reformă. Toată vaca de reformă era adusă în România și se zicea că este carne de calitatea întâi, în condițiile în care nu exista ofertă pe piață, povestește Baciu.

"Eu am lucrat și cu Dolycom, au aceleași prețuri de două luni, o dovadă că nu este vânzare. Numai în România se vinde în viu, crescătorii cer 15-16 lei/kg la vițelul în viu, ori dacă îi dai atât, ajungi la 30 de lei/kg la carcasă. Cine dă 30 lei pe carcasă, când eu în galantar o vând cu 30-32 lei/kg? Cel mai mare preț acum în piață este de 13-16 lei/kg, dacă este de calitate, pentru că ne uităm la randament. Dacă ar fi să procedăm, după cum fac colegii din Germania, Austria, sau Franța (carnea este împărțită pe mai multe pe clase - A, B, C), ar trebui să primim 8-9 lei/kg" a mai precizat Baciu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ce se întâmplă cu prețul la carnea de vită în România