Lectură de 3 minute

29 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Aquila s-a listat la Bursa de Valori București în urma unei Oferte Publice Inițiale în valoare de 367 milioane de lei

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Distribuitorul de bunuri de larg consum Aquila a debutat la Bursa de Valori București sub simbolul bursier AQ, în urma celei mai mari Oferte Publice Inițiale derulate pe piața de capital românească, în valoare de 367 de milioane de lei (74 de milioane de euro). Aquila este a 20-a companie listată anul acesta la Bursă, respectiv a treia pe Piața Reglementată.

„Trendul listărilor la Bursă înregistrat în acest an continuă, chiar și la final de an. Astăzi marcăm listarea Aquila, o companie solidă dintr-un domeniu de activitate esențial pentru fiecare dintre noi. Aquila aduce cu sine la bursă, pe de o parte, opțiunea diversificării portofoliului pentru investitori. Pe de altă parte, marchează cea mai mare Ofertă Publică Inițială a unei companii private din piața de capital românească.

Ne bucurăm că fondurile atrase de la investitori în cadrul IPO-ului vor merge spre susținerea dezvoltării companiei și ne mândrim că Aquila intră în rândul companiilor de top, listate la Bursa românească”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

Aquila a derulat oferta publică pentru majorarea capitalului social în perioada 8 – 16 noiembrie prin care a vândut 66.666.800 acțiuni noi la un preț de 5,5 lei/acțiune, atât investitorilor instituționali cât și celor de retail.

Compania va folosi cea mai mare parte a fondurilor pentru achiziționarea de companii care dețin branduri importante pe piața bunurilor de larg consum și ale unor companii de distribuție cu portofolii de produse complementare.

„Suntem mândri că ne alăturăm astăzi celor mai importante companii listate la Bursa de Valori București. Acest pas important reprezintă următorul capitol al dezvoltării noastre. Din poziția de lider al pieței distribuției, vrem să fructificăm inteligent oportunitățile oferite de piață, de aceea veniturile obținute în urma ofertei de acțiuni vor fi utilizate pentru creștere, consolidare și digitalizare.

Vom putea astfel să creștem calitatea serviciilor oferite clienților, mări volumul și gama de produse distribuite, aducând astfel valoare acționarilor noștri. Strategia noastră de dezvoltare încorporează cerințele și recomandările din domeniul sustenabilității și ne permite să ne adaptam modelul de business la un mediu în continuă schimbare”, a declarat Jean Dumitrescu, director relații cu investitorii, Aquila.

Fonduri pentru digitalizare

De asemenea, o parte din fonduri vor asigura capitalul de lucru, digitalizarea operațiunilor, creșterea trasabilității și productivității și dezvoltarea brandurilor proprii. Oferta a fost intermediată de Swiss Capital, iar BRK Financial Group și TradeVille au fost agenți de distribuție.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

„Prin listarea Aquila, portofoliul de sectoare economice la Bursa de Valori se lărgește cu sectorul bunurilor de larg consum, sector ce poate prezenta oportunități investiționale in contextul pandemiei actuale. Prin succesul oferte publice primare a Aquila, lider de piața în segmentul distribuției de bunuri de larg consum, speram sa atragem atenția și altor antreprenori locali, cu afaceri de succes, asupra alternativei finanțării și dezvoltării propriilor afaceri cu ajutorul pieței locale de capital”, a spus Olimpiu Blăjuț, director general adjunct, Swiss Capital.

Fondată în 1994 și cu o echipă de peste 3.000 de angajați, Aquila este un important jucător de pe piața distribuției de bunuri de larg consum din România, operând și în Republica Moldova. Compania oferă servicii de distribuție atât în zona retailului tradițional (en-gross, comerț local, farmacii și rețele de farmacii), cât și pentru lanțurile de hypermarketuri și benzinării, precum și HORECA.

Aquila oferă soluții de distribuție și logistică, prin vânzarea de produse și servicii complementare. Vânzările Grupului, potrivit situațiilor financiare combinate ale grupului, au atins, în anul 2020, circa 1,7 miliarde de lei (înregistrând o creștere de 6% față de 2019), cu un profit net de 60 milioane de lei. La nivelul primului semestru din 2021, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 901 milioane de lei și un profit net de 21 milioane de lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Aquila s-a listat la Bursa de Valori București în urma unei Oferte Publice Inițiale în valoare de 367 milioane de lei