Restul de 44 de focare au fost înregistrate la nivelul gospodăriilor populației, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Cel mai mare focar a fost depistat la o exploatație comercială din județul Timiș, cu 39.191 de capete de porcine, confirmat în data de 11 octombrie 2022 prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.
Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.
Circa 25.000 de porci, sacrificați în Iași
Un alt focar de PPA a fost semnalat la o exploatație comercială din județul Iași, cu 19.983 de capete de porcine, confirmarea venind în data de 25 octombrie.
Și în această situație cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.
Un al doilea focar în Iași a fost confirmat în data de 27 octombrie la o exploatație comercială cu 3.566 de capete de porcine. Și în acest caz, calea de pătrundere a bolii este reprezentată de popularea fermei în data de 23 octombrie cu porcine provenite de la exploatația comercială din Iași confirmată cu PPA în data de 25 octombrie 2022.
În perioada 2017 și până în prezent, în România au fost stinse 5.843 de focare de pestă porcină africană.
Recomandări ANSVSA pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.