Lectură de 3 minute

12 Mar 2022 - Știri și Noutăți

ANPC, despre cumpărarea excesivă de ulei: Nu vă lăsați manipulați de false alarme. Nu există motive de îngrijorare

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) transmite românilor să nu cumpere alimente în exces, în special ulei, pentru că există suficiente stocuri pentru a asigura necesarul populației.

„ANPC și rețeaua marilor magazine vă recomandă să nu vă lăsați manipulați de false alarme. Ca urmare a unei discuții purtate, în cursul acestei dimineți, de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cu reprezentanții la vârf ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine, în urma unei false alarme propagate online, suntem în măsură să vă comunicăm cele mai recente date, care nu justifică realizarea de stocuri de alimente, de către consumatori”, se arată în comunicatul emis de autorități.

ANPC transmite că România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei.

Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantități atât de mari de către un număr considerabil de cetățeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obișnuită a lanțului comercial. ANPC se află în permanentă legătură cu reprezentanții marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, ca și până acum, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanță cu respectarea drepturilor lor.

Retail jobs

De altfel, simpla mutare a unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă. Am întâlnit asemenea situații, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creșterii accelerate a prețurilor, în perioada următoare”, mai precizează ANPC.

Autoritatea susține că s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul și cantitatea de alimente care se vor altera și vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator.

Mesajul autorității vine după ce mai mulți români au fost observați că cumpără în ultimele zile cantități foarte mari de ulei. Prețul unei sticle de ulei de floarea-soarelui de un litru s-a scumpit cu circa doi lei în ultimele luni și a ajuns la aproximativ 10 lei. Analiștii piețelor de cereale estimează că prețul ar putea crește cu circa 20%, în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, având în vedere că cele două țări sunt mari exportatoare de cereale. De menționat, însă, că și România este una dintre marile producătoare de floarea-soarelui.

Recent, românii au făcut cozi la benzinării pentru a umple rezervoarele cu combustibil, după ce o benzinărie din Bihor a crescut prețul la 11 lei pe litru.

Citeste si:
Diverta bate palma cu Tazz și listează 10.000 de produse în platformă
Diverta bate palma cu Tazz și listează 10.000 de produse în platformă

Sursa foto: Facebook Horia Constantinescu

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  ANPC, despre cumpărarea excesivă de ulei: Nu vă lăsați manipulați de false alarme. Nu există motive de îngrijorare