Lectură de 5 minute

24 Mai 2023 - Știri și Noutăți

[Analiză] Viitorul din farfurii. Cum determină consumatorii apariția unor noi categorii de produse alimentare

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Nu mai e ceva nou, știm că tehnologia aduce în mod constant brandurilor noi posibilități de a-și da seama exact ce își doresc clienții lor, astfel încât ele să poată să ofere noi modalități de a livra bunuri și servicii. În mod tradițional, principala modalitate de a determina ce își doresc cumpărătorii a fost să fie analizat direct coșul lor de cumpărături, iar tehnologia a facilitat acest lucru. Apariția scanerului pentru codurile de bare a făcut mai ușor pentru retaileri să urmărească exact ceea ce se vindea în magazinele lor în timp real. Nu-i așa, ce abordare mai bună de a vedea ce și-au dorit consumatorii decât să ne uităm la ceea ce cumpără de fapt?

Dar, desigur, chiar și datele de vânzări în timp real reprezintă o privire în urmă, așa că într-un fel este ca și cum ți-ai conduce mașina în funcție de ceea ce vezi în oglinda retrovizoare. Este minunat să știi ce au cumpărat consumatorii ieri, dar ce vor ei să cumpere mâine? Care sunt produsele pe care le-ar cumpăra dacă ar exista doar ele? Și care sunt produsele care le-ar plăcea cu siguranță, dar pe care nici măcar nu știu că și le doresc?

Agențiile de marketing research au venit în ajutorul clienților și au explorat acest teren prin sondaje și paneluri de consumatori, dar astăzi există modalități bazate pe tehnologie inovatoare pentru a obține și aceste informații.

Ca să ne facem o idee despre cum arată aceste tehnologii în practică, putem consulta cea de-a patra ediție a seriei Finding the Future de la Kantar, serie care se dorește a fi un ghid pentru cele mai recente tendințe care determină comportamentul consumatorilor la nivel global și cum variază el în diferite țări sau categorii.

Această ediție prezintă tendințele emergente legate de mâncare și băuturi, cu scopul de a oferi brandurilor posibilitatea de a cartografia și de a identifica oportunități viitoare de inovare, creștere și activare legate de produsele lor.

În edițiile precedente ale seriei Finding the Future, au fost acoperite trendurile din următoarele categorii: Servicii financiare, Sustenabilitate și Frumusețe și Cosmetice.

Cum apar noi sortimente în funcție de obiceiurile de consum ale clienților?

Din această analiză, care în această ediție a urmărit categoriile de mâncare și băuturi pe baza datelor dintre 2018 și 2023, Kantar a identificat o serie de tendințe la nivel global. Raportul detaliază fiecare tendință, oferind informații retailerilor de exemplu, dar nu numai lor, despre felul în care ar putea să extindă sortimentele de mărci private cu variante sau ingrediente noi sau cum unele branduri și-ar putea extinde gama sau intra în categorii sau pe piețe noi.

Consumatorii sunt interesați, de exemplu, de produse care susțin sănătatea și capacitatea cognitivă, inclusiv funcții precum: memoria, concentrarea și rezistența mentală. Acest interes se reflectă în creșterea volumelor de căutări pentru ingrediente cum ar fi ashwagandha și coama leului.

Citeste si:
[Studiu Confidex] Ce așteptări ar trebui să aibă fermierii români în 2023
[Studiu Confidex] Ce așteptări ar trebui să aibă fermierii români în 2023

Alte tendințe identificate de Kantar au inclus interesul continuu pentru sănătatea intestinului, o dezbatere despre zahăr și ideea că plantele marine precum spirulina și algele (varec-ul) ar putea fi următoarele superalimente.

Mai jos sunt tendințele identificate de Kantar și descrierea lor:

1. Cogniție re-înprospătată (Cognitive reload)
◦ Funcția cognitivă apare ca o zonă cheie de interes pe măsură ce consumatorii se dedică în întregime sănătății, bunăstării și longevității lor. În timp ce gestionarea stresului este în continuare în prim-plan, se observă o mișcare către lucrurile ce susțin funcționarea (mai bună) a creierului.

2. Produsele pe bază de plante – un capitol nou la povestea despre proteină
◦ Proteina este un ingredient major de tip mainstream lăudat în mod constant datorită beneficiilor sale de sănătate. Având în vedere în cât de multe este încorporată, consumatorii încep să diversifice și să experimenteze cu mai multe surse de proteină pe bază de plante.

3. Sănătatea intestinului înseamnă viață
◦ Preocuparea față de sănătatea intestinului rămâne în continuare și interesul crește rapid. Înțelegerea de către consumatori a rolului intestinului în contextul sănătății și a bunăstării este mai bună. Apetitul pentru produsele menite sănătății digestive continuă pe o traiectorie ascendentă.

4. Marea dezbatere privind zahărul
◦ Zahărul continuă să fie pe listă, deoarece mulți încearcă să-și reducă aportul fără a sacrifica dulceața sau gustul. Încercarea de a găsi ceva care este "mai bun pentru mine", dar în același timp îmi satisface și nevoia de dulce, continuă.

5. Nutriție care răspunde la nevoi specifice
◦ Consumatorii devin extrem de hotărâți și specifici în cerințe. Pe măsură ce atitudinea “prevenția este mai bună decât vindecarea” tinde să devină mainstream, alimentația este în centrul atenției, iar consumatorii au în minte nevoi precise.

6. Plantele marine comestibile sunt noile superalimente
◦ Tendința în creștere de a mânca alge marine continuă. Pe măsură ce conștientizează că acestea sunt foarte bogate în nutrienți, consumatorii sunt dispuși să-și extindă repertoriul și să experimenteze noi variante.

7. Ingredientele ancestrale sosesc din Asia
◦ Pe măsură ce consumatorii tânjesc după echilibru pe fondul unei lumi din ce în ce mai turbulente, căutarea ingredientelor antice cu valoare dovedită de-a lungul anilor crește semnificativ.

8. Swicy – un nou profil de aromă
◦ Afinitatea pentru alimentele picante continuă, pe măsură ce consumatorii apreciază din ce în ce mai mult profunzimea și echilibrul dintre iuțeală/usturime și arome. Rafinamentul paletei pentru aceste profiluri de aromă este evident și este gata să crească și mai mult.

9. Regândirea gătitului acasă scoate aburi!
◦ Tendința în jurul meselor sofisticate de acasă continuă. Apetitul pentru răsfățuri sănătoase, care să fie legate de tehnici și metode noi de a găti, nu dă semne de scădere.

10. Sustenabilitatea devine granulară
◦ Agenda oamenilor legată de sustenabilitate se transformă, trece de la generic la specific. Accentul se mută pe subiecte mai granulare care vor avea un impact pe termen lung. Consumatorii încep să se uite la imaginea de ansamblu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [Analiză] Viitorul din farfurii. Cum determină consumatorii apariția unor noi categorii de produse alimentare