Sunt zeci de moduri in care se pot cataloga tipurile de gratare de exterior. Insa cel mai la indemana aspect de care se tine cont este tipul de ardere, asta influentand si durata de preparare a mancarurilor dar si gustul determinat de temperatura de gatire. Totusi sunt multe criterii de care tii cont – buget, folosirea, portabilitate, dimensiunea, forma. Desi acestea pot parea asemanatoare, trebuie sa stii ca sunt cat se poate de diferite – iata mai jos tipurile de gratare pentru gradini si terase dintre care poti alege.
- Gratarul cu carbuni sau lemne zidit din piatra, caramida sau ciment
Acest tip de gratar este cel mai popular. Foloseste drept combustibil mangalul (poate dispune de un singur rand de frigurui sau poate avea doua randuri suprapuse)
- Avantaje: economie de timp la pregatire si pentru costul combustibilului, ofera o aroma afumata carnurilor si legumelor, se poate construi chiar de tine, pretul de achizite este mai scazut decat al celor pe gaz, suprafata de gatire este destul de mare, iar durata de rezistenta este uriasa.
- Dezavantaje: timpul de pregatire pentru jar poate ajunge si la 45 de minute si timpul de curatare dupa poate fi destul de mare, modul dificil de mentinere al unei temperaturi constante in timpul coacerii.
- Gratarul electric tip barbeque
Acest gratar foloseste energia electrica pentru a pregati carnea. Se poate folosi atat in interior, cat si in exterior. Este ideal pentru serile in aer liber unde sunt interdictii pentru folosirea focului sau a unui gratar in spatiile neamenajate; poate fi mobil sau imobil.
- Avantaje: optiuni variate si usoare pentru a regla temperatura si mentinerea acesteia, scapi de mirosul intepator si deranjant de fum, preparatele nu se ard, este simplu de curatat si de intretinut, ocupa spatiu putin pentru ca are dimensiuni reduse, se poate folosi destul de usor pentru ca este manevrabil, dispune de roti ceea ce il face usor de transportat, inaltimea se poate regla in functie de cel care il foloseste, mancarea este mai sanatoasa.
- Dezavantaje: gustul nu este asemanator cu cel al gratarelor traditionale, racordarea electrica se poate dovedi anevoioasa, cresterea costurilor pentru facturile de curent, suprafata redusa pentru gatire.
Herbalife scoate pe piață vara aceasta chipsuri bogate în proteine

- Gratarul pe gaz cu alimentare la butelie
Este perfect daca vrei sa gatesti rapid si sa nu faci mizerie.
- Avantaje: este foarte practic, se poate racorda la butelie, costul scazut al gazului, se depoziteaza si intretine usor, atinge intr-un timp scurt temperatura dorita si ulterior se poate regla in functie de preferinte.
- Dezavantaje: pretul este destul de ridicat deci investitia va fi majora, durata de folosire este conditionata de capacitatea buteliei, specialistii nutritionisti reclama faptul ca produsele gatite nu sunt la fel de sanatoase acestea acumuland diverse hidrocarburi.
In catalogul Praktiker disponibil online gasesti reduceri la gratarele de exterior tip grill.
Sursa foto: pixabay.com