Lectură de 2 minute

27 Sep 2023 - Interviuri și Analize

Câtă bere este indicat să consumăm? Robert Uzună, Ursus: Ideal este ca omul să bea atât cât acest consum îi produce o stare de bine

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Cu prilejul aniversării a 45 de ani de existență a fabricii Ursus Breweries din Buzău, retail.ro a vizitat unitatea și a mai aflat câte ceva despre piața de bere din România. Astfel, Robert Uzună, vicepreședinte Corporate Affairs al Ursus Breweries, ne-a povestit ce s-a schimbat în ultimii ani și câtă bere este indicat să consumăm.  

 

Sursa foto: Ursus Breweries

Câtă bere este indicat să consumăm?

Întrebat care este limita indicată a consumului responsabil de bere, vicepreședintele Corporate Affairs Ursus Breweries a a explicat că depinde de referențialul la care vrem să ne raportăm.

„Organizația Mondială a Sănătății are niște recomandări care sunt transformate în unități de alcool și care sunt, pe de o parte, contrazise sau complementate de recomandări care vin din partea altor asociații. Finalmente, eu aș spune așa: bunul simț, moderația și cumpătarea ar trebuie să prevaleze în orice. Ideal este ca omul să bea atât cât acest consum îi produce o stare de bine, fără să se ducă spre ceea ce cu toții ar trebui să știm că reprezintă prea mult. Din fericire, categoria bere are marele avantaj că poate oferi consumatorului o paletă mai largă în ceea ce privește conținutul de alcool volumetric. Dacă ceea ce ne interesează este să limităm consumul de alcool, o bere low-alcool, cum îi spunem noi, evident, poate fi consumată în cantitate mai mare” a declarat Robert Uzună, vicepreședinte Corporate Affairs Ursus Breweries, pentru retail.ro.

Influența pe care a avut-o pandemia asupra consumului de bere

Momentul pandemiei a însemnat, înainte de toate, o prăbușire a consumului în Horeca. Ponderea deținută de sectorul HORECA în vânzări nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, care era de aproximativ 15-20%, Anul trecut, vânzările au crescut doar cu un procent față de 2021, până la 10% și se menține la același nivel și în 2023.

„Faptul că au fost închise toate aceste restaurante și baruri a însemnat pierderea unui canal prin intermediul căruia consumatorii se puteau bucura altfel de experiența consumului de bere - de exemplu berea la draft. Practic, a însemnat o prăbușire care nu s-a recuperat nici acum în această industrie. Totuși, oamenii au compensat consumând acasă, iar din acest motiv, în primul an de pandemie, nu s-a simțit o prăbușire a pieței din România. Mai mult, aceasta preferință pentru consumul acasă se menține și astăzi”, a explicat Robert Uzună.

Un alt aspect interesant legat de modificările în comportamentul consumatorilor este tranziția acestora către ambalajul de unică folosință. Aceste preferințe au început în pandemie „din motive care țin de temerile induse de ideea de a nu bea dintr-un ambajaj reutilizabil. O chestiune care este oarecum contrară spiritului de sustenabilitate și a ceea ce încercăm să facem prin Green Deal”, a conchis acesta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Câtă bere este indicat să consumăm? Robert Uzună, Ursus: Ideal este ca omul să bea atât cât acest consum îi produce o stare de bine