Lectură de 3 minute

01 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Zara a lansat jacheta creată din loopamid, material realizat 100% din deșeuri textile

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

BASF și Inditex anunță împreună un progres în eforturile lor de a spori reciclarea în industria textilă. Odată cu lansarea loopamid, o poliamidă 6 (PA6, cunoscută și sub numele de nylon 6) realizată 100% din deșeuri textile, BASF oferă prima soluție circulară pentru îmbrăcămintea din nailon realizată în întregime din deșeuri textile. Zara a transformat materialul într-o jachetă realizată 100% din loopamid, disponibilă în întreaga lume. Urmând o abordare de tip „design pentru reciclare”, toate piesele, inclusiv țesăturile, nasturii, umplutura, închizătorile tip velcro și fermoarul sunt fabricate din loopamid.

Sursa foto: unsplash.com

Cu loopamid, BASF a dezvoltat o soluție inovatoare pentru îmbunătățirea circularității în industria modei și reciclarea deșeurilor textile din poliamidă 6. Datorită capacității sale de a tolera toate amestecurile de țesături precum PA6 și elastan, tehnologia de ultimă oră din spatele loopamid permite reciclarea textil-la-textil a deșeurilor textile post-industriale și post-consum. Fibrele și materialele pot fi reciclate în mai multe cicluri. În același timp, caracteristicile materialului sunt identice cu cele ale poliamidei pure convenționale.

Sursa Foto: Inditex

Inditex a colaborat cu alte grupuri de top din industria producției de îmbrăcăminte pentru a integra perfect loopamid în diferite componente ale articolelor de îmbrăcăminte, inclusiv în țesături, fermoare, nasturi, umpluturi, închizători tip velcro și fire de cusut. ModaRe, un program de preluare operat de organizația de caritate Caritas, a clasificat, sortat și furnizat textile uzate ca materie primă. Compania italiană RadiciGroup a contribuit în procesul de transformare a polimerului loopamid în diferite tipuri de fire cu caracteristici diferite. Compania multinațională japoneză de produse de prindere YKK și companiile multinaționale Velcro au jucat, de asemenea, roluri cruciale în utilizarea polimerului loopamid pentru a crea componente din plastic pentru fermoare, capse și elemente de închidere tip velcro.

Uniter din Spania, Tessitura Vignetta din Italia și Freudenberg și Gütermann din Germania au participat, de asemenea, la acest proiect pentru a dezvolta alte componente de îmbrăcăminte, cum ar fi etichete interioare, materiale de umplutură și fire de cusut folosind loopamid.

Colaborarea dintre BASF și Inditex se bazează pe o călătorie comună – ambele companii urmăresc obiective ambițioase de sustenabilitate. Până în anul 2030, BASF își propune să-și dubleze vânzările generate de soluții pentru economia circulară, până la 17 miliarde euro. Pentru a realiza acest lucru, compania se concentrează pe trei domenii de acțiune: materii prime circulare, noi cicluri de materiale și noi modele de afaceri.

Inditex își propune ca 100% din produsele sale textile să fie fabricate exclusiv din materiale cu o amprentă mai mică asupra mediului până în 2030. Ca parte a acestui angajament, Grupul se așteaptă ca 25% din fibrele textile să fie fabricate din materiale de nouă generație care, în prezent, nu există la scară industrială, 40% din materiale reciclate convențional și 25% din fibre organice și regenerative.

Citeste si:
Retailerii europeni avertizează că nerezolvarea crizei din Marea roșie ar putea provoca noi scumpiri la haine și alimente 
Retailerii europeni avertizează că nerezolvarea crizei din Marea roșie ar putea provoca noi scumpiri la haine și alimente 

Poliamida 6, cunoscută în mod obișnuit ca nylon 6, este un tip de polimer sintetic utilizat pe scară largă în diverse aplicații datorită proprietăților sale mecanice excelente și versatilității. BASF este unul dintre cei mai importanți producători de poliamidă 6 și precursorii săi, cu fabrici de producție în Europa, Asia și America de Nord.

Peste 111.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 87,3 miliarde de euro în 2022. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA.

Inditex este unul dintre cei mai mari retaileri de modă din lume - cu mărci precum Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho și Zara Home - și operează în peste 200 de piețe prin intermediul platformei și magazinelor sale online.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Zara a lansat jacheta creată din loopamid, material realizat 100% din deșeuri textile