Lectură de 3 minute

29 Apr 2022 - Știri și Noutăți

XTB: Impactul prețurilor mărfurilor asupra inflației este destul de limitat

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Pe termen lung, impactul prețurilor mărfurilor asupra inflației este destul de limitat. Pe de altă parte, într-o perioadă în care creșterile de preț la materiile prime ajung la câteva zeci de procente, contribuția acestora depășește adesea 50%, potrivit unei analize realizate de compania de brokeraj XTB.

Cum influențează mărfurile în mod indirect inflația

Sunt în creștere prețurile alimentelor și prețurile energiei, dar, pe lângă acestea, la fel de mult au crescut și sunt în continuare în creștere și prețurile metalelor industriale, care sunt coloana vertebrală în construcția infrastructurii și a mijloacelor de transport, au transmis analiștii XTB.

,,Am observat că impactul direct al prețurilor mărfurilor asupra inflației pe termen lung este destul de limitat, în timp ce pe termen scurt este mult mai important. Cu toate acestea, trebuie amintit că prețurile materiilor prime, și în special prețurile materiilor prime energetice, au un impact indirect puternic asupra costurilor în aproape fiecare sector al economiei. De exemplu, energia este un cost semnificativ al producției de pâine precum și al transportului acesteia. Un alt exemplu este cafeaua, care este adesea transportată din America de Sud, Africa sau Asia în cealaltă parte a lumii. De fapt, ar putea exista nenumărate exemple de unde este nevoie de energie pentru transport'', au spus analiștii XTB.

Privind din perspectivă pe termen lung, impactul unor categorii precum pâinea, cerealele, carnea, cafeaua, energia casnică și combustibilul pentru transport este neglijabil:

  • În Statele Unite, contribuția comună a acestor categorii reprezintă 0,1 puncte procentuale la o inflație medie de 2%;

  • În Zona Euro, impactul categoriilor de materii prime în ultimii 10 ani este de aproximativ 0,3 puncte procentuale, inflația medie fiind de 1,3%.

Astfel, potrivit datelor de mai sus prezentate de XTB, se poate ajunge la concluzii precum faptul că mărfurile au un impact limitat asupra inflației pe termen lung. Cu toate acestea, analizând situația din ultimele 12 luni, și mai ales datele pentru luna martie, categoriile de mărfuri selectate reprezintă aproximativ 50-60% din inflație pentru Zona Euro, în timp ce pentru SUA este de 30%.

Însă, la fel de bine trebuie să urmărim și resursele energetice, care au cea mai mare pondere, atât cele de uz casnic cât și cele utilizate pentru producerea de energie electrică și căldură. Inflația la nivelul producătorilor din această categorie a crescut cu aproape 100% YoY (Year over Year). De asemenea, trebuie urmărit și faptul că toate categoriile de mărfuri agricole sunt mai puțin importante în datele globale privind inflația, dar contribuția lor a crescut de câteva ori față de media pe termen lung.

Citeste si:
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading

Spre exemplu, impactul prețurilor interne la energie în SUA este mult mai mic decât în Zona Euro, dar acest lucru se poate datora modului în care sunt definite categoriile.

Cât durează mișcarea de creștere a prețurilor

Ciclurile de creștere ale mărfurilor pot dura chiar și 10 ani, spun analiștii XTB. Astfel, teoretic, ultimul minim local a fost atins la începutul pandemiei, în martie 2020. Conform analiștilor XTB acest lucru înseamnă că suntem abia la începutul unui trend ascendent și că inflația rampantă poate duce și la o recesiune care ar putea duce prețurile mărfurilor în joc.

Un alt factor care merită urmărit este creșterea ratelor dobânzilor, care ar putea face din obligațiuni o investiție relativ sigură și profitabilă, potrivit XTB. Însă, trebuie amintit că prețurile materiilor prime sunt influențate de mulți factori care pot duce la continuarea tendințelor actuale pentru mulți ani de acum înainte.

Astfel, prețurile uleiului au ajuns la cel mai mare nivel cu o creștere din toate timpurile ce ajunge la 44,61%, iar grâul are o creștere de 23,39%, în timp ce porumbul a crescut cu 4,46%. În acest moment, uleiul a atins o cotă din PIB-ul global de 4,13%, în timp ce grâul de 0,81%, iar porumbul de 0,78%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  XTB: Impactul prețurilor mărfurilor asupra inflației este destul de limitat