Lectură de 4 minute

04 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Voxa: Piața de carte digitală va ajunge la 50 de milioane de lei în următorii trei ani

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Românii vor cumpăra cărți în format digital (e-book și audiobook) în valoare de cel puțin 50 de milioane de lei până în 2025, arată rezultatele studiului ”Piața de carte digitală din România”, prima cercetare de piață dedicată audiobookurilor și e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri și e-bookuri în limba română Voxa.

Sursa foto: Pixabay.com

Audiobookurile reprezintă formatul de carte cu cea mai accelerată creștere în ultimii 5-6 ani la nivel internațional, iar această industrie a crescut accelerat în primul an de activitate în România. Estimările noastre arată că piața cărților în format digital va ajunge la 10% în următorii trei ani, față de sub 1%, cât este în prezent. Iar aceste cifre vor conduce și la o transformare la nivelul societății, pentru că accesul instantaneu și nelimitat la o bibliotecă enormă și timpul câștigat pentru lectură datorită formatului audio vor asigura cea mai importantă creștere a consumului de carte din ultimele decenii.

Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română

Voxa a lansat prima ediție a raportului ”Piața de carte digitală din România”, care analizează evoluția pieței de audiobookuri și e-bookuri din România din ultimul an. Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-martie 2023 și cuprinde o analiză cantitativă (pe baza statisticilor Voxa) și o analiză calitativă (interviuri cu utilizatorii Voxa, cu reprezentanți ai editurilor și cu reprezentanți ai angajatorilor care oferă audiobookuri ca beneficiu pentru angajați).

Vânzările de carte din România (în format tipărit, e-book și audiobook) sunt estimate în prezent la valoarea de aproximativ 500 de milioane de lei. Din totalul vânzărilor de carte, piața de carte digitală are o valoare de sub 5 milioane de lei, în următorii trei ani acest segment va genera venituri de cel puțin 50 de milioane de lei, potrivit studiului Voxa.

”În anul 2021, în Japonia, formatul digital a reprezentat circa 38% din vânzările totale de carte, în timp ce în SUA ponderea digitalului a fost de aproape 25%, potrivit unui raport al World Intellectual Property Organisation (WIPO). În statele europene, audiobook-urile și e-bookurile reprezintă până la 15% din piața de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice. Iar aceste tendințe internaționale încep să se reflecte și în comportamentul pasionaților de lectură de pe plan local și vedem o cerere în creștere pentru audiobookurile în limba română.”, a mai spus Dan Vidrașcu.

”Gândește ca un călugăr”, cartea scrisă de Jay Shetty, un autor de bestsellere, povestitor, podcaster și fost călugăr, narată de actorul Mihai Călin, se află pe primul loc în topul celor mai ascultate cărți pe Voxa de la lansarea platformei până în prezent. ”De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum”, scrisă de dr. Julie Smith și narată de Cristina Stănciulescu, precum și ”Gânduri către sine însuși” de Marcus Aurelius, narată de Marcel Iureș completează top trei al celor mai ascultate cărți de pe Voxa de la lansare până în prezent.

Anul 2022 a marcat primul an de activitate al segmentului de audiobookuri în limba română de pe piața de carte din România. Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română, a încheiat primul an de activitate cu venituri din abonamente în valoare de circa 4 milioane de lei și un număr de 160.000 de utilizatori recurenți. Până în martie 2023, numărul de utilizatori ai Voxa a depășit 190.000 de persoane.

Citeste si:
Concerte rock în Promenada Mall: ce trupe vin și care este programul concertelor
Concerte rock în Promenada Mall: ce trupe vin și care este programul concertelor

Raportul Voxa ”Piața de carte digitală din România”, o premieră pe piața editorială din România, aduce mai multe informații publicului despre tendințele de pe piața internațională și piața locală de carte și în special despre audiobookuri, o industrie complexă și încă nouă pe piața din România, cu un ritm de creștere foarte accelerat.

Voxa este primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu conținut în limba română și engleză, lansat în noiembrie 2021.
În prezent, platforma Voxa cuprinde peste 68.000 de titluri (audiobook și e-book în limba română și în limba engleză), iar în primul an de activitate aplicația a fost descărcată de peste 190.000 de persoane.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Voxa: Piața de carte digitală va ajunge la 50 de milioane de lei în următorii trei ani