Lectură de 5 minute

14 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Vinurile românești, medaliate la competiția mondială Mundus Vini din Germania

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Vinurile românești au adus țării noastre 18 medalii la Mundus Vini, cea mai prestigioasă competiție de vinuri din Germania și una din cele mai importante la nivel mondial, aflată anul acesta la cea de-a 31-a ediție. Din cele 79 de probe înscrise, producătorii români de vinuri au câștigat 10 medalii de aur și 8 de argint.

Domeniile Averești, partener Wines of Romania, a câștigat onorantul titlu de Best in Show, dar și 2 medalii de aur pentru 2 din cele mai apreciate vinuri din recolta 2022: Feteasca Regală și Busuioaca de Averești Diamond Selection. Cel mai premiat producător român, Cramele Recaș, a primit 2 medalii de aur (Solo Quinta 2021 și Speis & Trank Pinot Grigio) și 5 medalii de argint (Speis & Trank Romänien Merlot, Speis & Trank Sauvignon Blanc 2021, Sole rose, Cocoș Viognier și Richtig Frett Chardonnay).

„Vinul a fost întotdeauna un domeniu foarte complex și dinamic, pentru care România este pregătită – vinurile noastre sunt extraordinar de bune, realizate din soiuri rare, unice, care merită să fie cunoscute atât pe plan național, cât și internațional. Participarea la una din cele mai importante competiții de vinuri din lume, Mundus Vini, și câștigarea a 18 medalii pentru vinurile autentic românești a reprezentat încă un pas în plasarea vinului nostru pe harta internațională a vinului de calitate și transformarea acestuia într-un brand de țară”, a declarat Mircea Niculescu, Senior Wine Buyer, Carrefour România.

În cadrul ediției de anul acesta, care s-a desfășurat în perioada 1-4 septembrie 2022, la Neustadt, a avut loc și un eveniment exclusiv, în premieră, împărțit în 2 acțiuni complementare: un masterclass introductiv și o experiență de degustare a unor vinuri de top, atât din soiuri românești, cât și din soiuri internaționale, recunoscute pentru caracterul lor autentic.

Retail jobs

Degustarea vinurilor a avut loc la inițiativa Wines of Romania (WoR), cu sprijinul Carrefour, partener strategic Wines of Romania, primul retailer din România care a dedicat un proiect special in-store exclusiv vinurilor create de producătorii locali – Deschidem Vinul Românesc, și ceilalți parteneri WoR: Domeniile Averești, Crama SERVE, Vintruvian Estates (Via Viticola și Domeniile Prince Matei), Crama Gramofon și Jidvei.

Masterclass-ul introductiv a fost dedicat soiurilor autohtone și a fost susținut de Marinela Ardelean, international wine expert, fondator Wines of Romania și ambasadoarea programului Deschidem Vinul Românesc. Au fost prezentate 6 soiuri autohtone românești – Fetească regală, Fetească albă, Fetească neagră, Busuioacă de Bohotin, Zghihara de Huși și Busuioacă de Bohotin, iar jurații au fost plăcut impresionați de cele 28 de vinuri, unele parte din programul Deschidem Vinul Românesc, prezentate în cadrul degustării susținute de Marinela Ardelean.

Vinurile premiate la cea de-a 31-a ediție a competiției Mundus Vini provin din 33 de regiuni viticole de renume și au fost degustate și evaluate profesional de un juriu format din 130 de experți – importatori, oenologi, somelieri, producători de vin și jurnaliști. Din selecția de vinuri premiate, 23 au primit cea mai mare distincție – Grand Gold, 980 de vinuri au primit medalia Gold pentru calitatea lor extraordinară, iar premiul Silver a fost acordat pentru 671 de sortimente. Asemenea ediției de anul trecut, Italia a fost din nou țara cu cele mai multe premii, însumând 413 medalii. Spania a urmat-o îndeaproape, cu 334 de medalii, iar pe cel de-al 3-lea loc s-a clasat Germania, cu 192 de premii.

Mundus Vini, unul dintre cele mai mari și importante concursuri de vin de nivel mondial, a cărui primă ediție a avut loc în anul 2001, în Germania, reunește, an de an, peste 11.000 de vinuri din întreaga lume, din cele mai importante regiuni viticole. Vinurile de la această ediție au fost degustate și notate de un juriu format din 130 experți, din 33 de țări – importatori, oenologi, somelieri, producători de vin, jurnaliști.

Deschidem Vinul Românesc este un program național pe termen lung, dezvoltat de Carrefour România, cu misiunea de a sprijini industria vinului românesc și de a pune România pe harta internațională a vinului. Experții în vin ai programului călătoresc în țară vizitând crame, de la cele mai cunoscute mărci, până la micile afaceri ale familiilor de producători locali, în căutare de noi vinuri pe care să le promoveze la nivel național. După ce aceștia degustă și selectează vinurile, consultanții programului sprijină vinificatorii în eforturile de branding, promovare și distribuție, pentru a pătrunde cu succes în retailul modern.

De la debutul din 2019, peste 200 de etichete s-au alăturat programului, unele noi în retail, unele vândute exclusiv în Carrefour la nivel național și unele premiate la concursuri internaționale de vinuri, precum International Wine Contest Bucharest, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine Challenge sau Decanter World Wine Awards.

Proiectul Wines of Romania este un univers digital dedicat vinurilor românești, iubitorilor de vin, cumpărătorilor, producătorilor și investitorilor din toată lumea.

Misiunea WoR este de a educa și de a informa publicul asupra evoluțiilor și tendințelor din lumea vinului românesc, de a promova vinul de calitate și de a construi punți către piețele internaționale, astfel încât vinul autohton să își câștige locul meritat în lume.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Vinurile românești, medaliate la competiția mondială Mundus Vini din Germania