Lectură de 3 minute

25 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Viitor Plus lansează o campanie de informare despre reciclarea din București

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Asociația Viitor Plus, prin programul Harta Reciclării, lansează „Reciclăm în București”, o campanie de informare privind colectarea separată în toate cele șase sectoare, ca răspuns la gradul scăzut de reciclare din Capitală. 

Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ 10%, în timp ce media națională este de 11,5% , potrivit datelor din 2019 ale Eurostat. Cifrele ne arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care ținta de reciclare asumată de România, ca membră UE, este de 50%.

„Motivul apariției proiectului Reciclăm în București a fost reducerea neîncrederii bucureștenilor cu privire la reciclare. Mulți spun că degeaba colectează separat deșeurile, pentru că ele oricum nu se reciclează. Pentru a schimba această percepție am oferit date despre cantitățile deșeurilor reciclate din Capitală, cu exemple de reciclatori la care ajung acestea”, a declarat Teia Ciulacu, președinta Viitor Plus.

O viziune comună în ceea ce privește colectarea separată la nivelul Capitalei ar îmbunătăți sistemul de gestiune a deșeurilor, potrivit asociației. Până la sfârșitul anului viitor ar putea fi gata o astfel de strategie pe hârtie, spun autoritățile, ceea ce înseamnă că fiecare sector va trebui să-și armonizeze regulile de colectare. Totodată, o singură groapă pentru depozitarea deșeurilor din București ar fi suficientă dacă această strategie va fi implementată.

„Dacă acum, în București, producem și trebuie depozitate anual în jur de 700.000 - 800.000 de tone de deșeuri, până în 2035, ar trebui să ajungem la 100.000 de tone pe an”, a declarat Sandor Korosfoy, consilierul Primarului General al Capitalei.

De ce nu reciclează bucureștenii

Motivele gradului scăzut de reciclare sunt lipsa unei infrastructuri care să faciliteze colectarea separată a deșeurilor și lipsa de informare referitor la regulile de colectare.

„Noi ca țară ne-am asumat foarte multe obligații, fără a avea însă infrastructură. Cu o parte din fondurile alocate prin PNRR, vom putea asigura pe viitor infrastructura necesară, astfel încât colectarea separată să fie eficientă în România. Programele coerente și soluțiile privind gestionarea deșeurilor trebuie să vină de la autoritățile locale”, a spus Andrei Corlan, secretar de stat Ministerul Mediului.

Campania de informare „Reciclăm în București” se desfășoară pe doi piloni principali:

Citeste si:
Cocorico, din nou la târguri: ce preparate găsim la food-truck-urile Artisan by Cocorico
Cocorico, din nou la târguri: ce preparate găsim la food-truck-urile Artisan by Cocorico
  1. Șapte ghiduri informative: câte unul pentru fiecare sector plus un ghid care prezintă regulile generale de pregătire a deșeurilor înainte de colectarea separată. Ghidurile prezintă opțiunile specifice pe care le au bucureștenii pentru colectarea separată a materialelor reciclabile, urmărind traseul de la preluare până la reciclatori. În plus, există soluțiile opționale pentru deșeurile reciclabile pe care operatorii de salubritate nu le colectează separat (de exemplu: magazine care preiau anumite tipuri de deșeuri, proiecte ale unor ONG-uri care colectează și donează persoanelor defavorizate obiectele care mai pot fi utilizate)

Ghidurile pot fi consultate aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

2. Un serial online difuzat pe canalele de socializare ale asociației Viitor Plus, în care sunt prezentate în detaliu regulile care trebuie respectate pentru colectarea separată a mai multor ambalaje sau produse, cum ar fi: hârtia și cartonul, sticla, plasticul și metalul, uleiul alimentar uzat și medicamentele. Scopul serialului este să sublinieze faptul că deșeurile reciclabile pot fi revalorificate dacă sunt atent curățate și pregătite.

Serialul online poate fi vizionat aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. Viitor Plus – pentru oameni și natură.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Viitor Plus lansează o campanie de informare despre reciclarea din București