Lectură de 2 minute

07 Jul 2023 - Știri și Noutăți

[Video] Țara care va renunța la curieri și a implementat deja primii roboții livratori fără șofer

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În Lituania, o mică flotă de roboți autonomi livrează cumpărături. Săptămâna trecută, Vilnius a devenit primul oraș european care a introdus o mică flotă de roboți de livrare autonomă pe drumurile publice. 

Sursa foto: Unsplash

Dezvoltați de startup-ul Clevon, cu sediul în Estonia, și în colaborare cu platforma lituaniană de livrare LastMile, trei roboți fără șofer aduc acum cumpărăturile la ușile cumpărătorilor din centrul Capitalei lituaniene, potrivit the nextweb.com.

Roboții preiau mărfurile de la supermarketul IKI de pe strada Mindaugas. După ce își fac comanda, clienții primesc un mesaj text cu ora de sosire și codul de deblocare a ușii vehiculului. Și cea mai bună parte? Livrarea este gratuită.

Până la șapte comenzi într-o singură cursă

În cifre, flota poate livra șapte comenzi într-o singură cursă în cartierele New Town și Old Town din Vilnius.

Clevon susține că transportatorii săi autonomi sunt atât flexibili, cât și sustenabili. Sunt electrice și au compartimente de dimensiuni diferite pentru a putea găzdui atât comenzi mai mici, cât și mai mari.

În ceea ce privește siguranța, roboții se deplasează cu o viteză maximă de 25 km/h. Aceștia dispun de camere și radare la 360 de grade pentru a naviga pe străzi și sunt monitorizați de la distanță, în timp real, de către teleoperatori.

Această desfășurare istorică urmează unui proiect pilot desfășurat anul trecut în districtul suburban Balsiai din Vilnius. În decurs de trei luni, roboții au parcurs 2.000 km și și-au demonstrat capacitatea de a funcționa eficient într-o varietate de condiții, inclusiv ploaie, zăpadă și drumuri neasfaltate.

În 2020, Clevon a devenit prima companie din Europa care a obținut aprobarea pentru operarea roboților de livrare fără pilot pe drumurile publice. În prezent, aceasta își extinde în continuare serviciile pe continent, în SUA și în Orientul Mijlociu.

Citeste si:
Record de colete livrate de Packeta Group în 2023: ce cifră de afaceri a înregistrat compania
Record de colete livrate de Packeta Group în 2023: ce cifră de afaceri a înregistrat compania

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [Video] Țara care va renunța la curieri și a implementat deja primii roboții livratori fără șofer