Lectură de 3 minute

03 Mai 2023 - Știri și Noutăți

[Video] Cum arată noua carne bio-imprimată 3D

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Odată cu progresele extinse în domeniul fabricării aditive, alimentele tipărite în 3D reprezintă una dintre cele mai recente inovații care se dezvoltă din ce în ce mai rapid. Similar cu modul în care sunt realizate alte obiecte imprimate 3D, metoda constă în procesul de extrudare în straturi a unei paste din material comestibil pentru a crea alimente. În funcție de ceea ce este extrudat, aceste materiale pot fi consumate direct după imprimare sau pot fi pregătite pentru consum.

Sursa foto: Pixabay

Până de curând, imprimarea 3D a alimentelor a fost folosită doar în restaurante și brutării exclusiviste. Acest lucru este cauzat de faptul că poate fi costisitor și dificil de utilizat la scară largă. Cu toate acestea, Steakholder Foods își propune să facă industria alimentară mai sustenabilă prin intermediul alimentelor imprimate 3D, notează Inhabitat.com.

Astfel, compania și-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și presiunea asupra resurselor asociate agriculturii animale prin utilizarea tehnologiei de bioimprimare 3D pentru a produce bucăți de carne.

Aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră provin din industria alimentară. Principalele componente ale acesteia sunt agricultura și, în special, industria cărnii. Ca urmare a creșterii populației mondiale, cererea de alimente va crește cu 60% până în anul 2050. Acest lucru va pune o presiune suplimentară asupra producției de alimente și a resurselor naturale.

În prezent, peste jumătate din suprafața locuibilă a Pământului este utilizată în scopuri agricole. Dintre acestea, mai mult de 80% sunt dedicate agriculturii animale, care reprezintă mai puțin de 20% din caloriile lumii. În plus, există o cerere mare de pește în întreaga lume. Din cauza cererii ridicate, pescuitul excesiv devine deosebit de răspândit, ceea ce a dus chiar la dispariția unor specii acvatice.

Cum funcționează?

Procesul de bio-imprimare 3D al Steakholder Foods cuprinde patru etape principale. În primul rând, oamenii de știință din domeniul alimentar selectează celulele stem animale care vor produce carne de calitate superioară. Aceste celule sunt apoi plasate în condiții ideale de creștere și reproducere. Odată ce se ajunge la un număr optim, aceste celule sunt separate în celule musculare și de grăsime. Acestea devin "cernelurile biologice" pentru imprimarea 3D a produselor din carne.

Cerneala biologică este apoi încărcată în mașina de imprimare 3D pentru a produce bucăți de carne pe baza modelelor digitale ale companiei. Spre deosebire de multe produse convenționale tipărite 3D, acest proces se realizează la scară industrială, permițând companiei Steakholder Foods să producă tone de produse în fiecare zi. De fapt, compania afirmă că o friptură completă poate fi imprimată în mai puțin de jumătate de minut!

Citeste si:
Analiză CBRE: Timiș, în topul județelor preferate de investitorii din sectorul agricol
Analiză CBRE: Timiș, în topul județelor preferate de investitorii din sectorul agricol

Odată ce produsul este imprimat, acesta este de obicei incubat timp de câteva săptămâni. Acest lucru permite celulelor stem să se diferențieze în celule musculare și de grăsime, în timp ce fibrele musculare se formează la densitatea și grosimea dorite înainte de a fi gătite. Prin acest proces, această carne cultivată devine imposibil de distins de carnea care provine din ferme în ceea ce privește textura, gustul și mirosul.

În prezent, carnea cultivată are aprobare de reglementare doar în Singapore. Cu toate acestea, Steakholder Foods consideră Statele Unite ca fiind destinația dorită pentru a-și prezenta viitoarele inovații. În 2022, Casa Albă a anunțat sprijinul pentru alimentele cultivate pe celule, ceea ce ar permite companiei să își introducă produsele pe piața americană. Acest lucru ar putea permite, de asemenea, ca Steakholder Foods să vândă și să închirieze imprimanta lor altor companii cu sediul în SUA.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [Video] Cum arată noua carne bio-imprimată 3D