Lectură de 4 minute

08 Mar 2023 - Știri și Noutăți

VIDEO | Care sunt tipurile de case de marcat self-checkout și tot ce trebuie să știi despre această tehnologie

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În prezent, cel mai utilizat mod de plată a produselor este casa de marcat fixă, urmată de sistemele de tip Scan and GoMobile Scan and Go și Amazon Go. În ultima perioadă, tot mai mulți comercianți au început să utilizeze SCO (self chekout), inclusiv sectorul articolelor de bricolaj, unii comercianți de îmbrăcăminte și magazinele de proximitate, potrivit Ecrloss.com. Iată care sunt tipurile de case de marcat self-checkout și tot ce trebuie să știi despre această tehnologie. 

Sursa foto: Simon Bak / Unsplash / Amazon

Unul dintre numeroasele efecte pe care COVID-19 le-a avut asupra supermarketurilor a fost creșterea numărului de consumatori care utilizează aplicații de auto-scanare (SCO). Pe măsură ce prioritățile clienților s-au schimbat, nevoia de a face cumpărături mai rapide, mai sigure și, dacă este posibil, fără contact, i-a determinat pe oameni să utilizeze sistemele de acest tip.

Iată care sunt tipurile de case de marcat self-checkout și tot ce trebuie să știi despre această tehnologie.

Dispozitive fixe de auto-scanare sau roboți

În cazul dispozitivelor fixe de auto-scanare sau roboți, consumatorul aduce produsele alese la un punct fix din magazin și le scanează. Clientul poate scana fie folosind codurile de bare prezente pe articole, fie alegând tipul de articol dintr-o listă de opțiuni posibile, furnizate de aparat și afișate pe un ecran interactiv. Consumatorul poate apoi să plătească pentru articolele sale fie în numerar, fie prin plata cu cardul.

Dispozitive de tip Scan and Go

În cazul dispozitivelor de tip Scan and Go, consumatorul primește de la comerciant un dispozitiv de self chekout pe care îl poate utiliza în timpul cumpărăturilor pentru a scana codurile de bare ale articolelor pe care dorește să le cumpere. La finalul cumpărăturilor, utilizatorul trebuie să meargă la un punct fix și să conecteze dispozitivul de scanare la un terminal care procesează tranzacția și preia plata de la consumator.

Sistemele Mobile Scan and Go

Mobile Scan and Go, este varianta care a început doar de curând să fie introdusă de comercianți, este similară sistemului Scan and Go descris mai sus, cu excepția faptului că, în loc să folosească un dispozitiv de scanare furnizat de comerciant, consumatorul își folosește propriul smartphone, utilizând o aplicație personalizată furnizată de comerciant (sau de o terță parte) și funcția de cameră foto încorporată în dispozitiv, pentru a scana și înregistra produsele pe care dorește să le cumpere. Acest lucru oferă, de asemenea, posibilitatea consumatorului de a plăti articolele oriunde în magazin prin intermediul dispozitivului său mobil.

Amazon Go

Sistemul Amazon Go, care a fost prezentat spre sfârșitul anului 2016, în magazinul lor de la sediul central din Seattle, în SUA, utilizează o rețea de camere, senzori și platforme de greutate pentru a permite consumatorului să ridice orice articol și să iasă din magazin fără a fi nevoie de scanarea codului de bare sau de interacțiunea cu un sistem de plată.

Viitorul consumator trebuie să fie înregistrat la Amazon și să fi descărcat o aplicație personalizată înainte de a intra în magazin. La sosire, utilizatorul trebuie să scaneze un cod unic generat de aplicație pe dispozitivul său mobil pentru a avea acces în magazin, apoi este liber să aleagă articolele și să părăsească pur și simplu magazinul, primind o chitanță electronică în termen de 20 de minute.

Citeste si:
O creștere a vânzărilor sau o creștere a fraudelor? Ce spun retailerii despre casele de marcat self-scan
O creștere a vânzărilor sau o creștere a fraudelor? Ce spun retailerii despre casele de marcat self-scan

Sunt disponibile și alte forme de tehnologii SCO (self checkout), noi abordări fiind dezvoltate în permanență, inclusiv utilizarea RFID (Identificare prin frecvență radio).

Zara, printre primii retaileri care au introdus sistemul SCO

Retailerul Zara a fost printre primii care au introdus acest sistem de plată a produselor. Primele astfel de case de marcat de tip self-checkout au apărut începând cu 2016, în tări ca Marea Britanie, Spania, Franța și Italia. În vara anului 2022, brandul de modă care aparține gigantului spaniol Inditex, a instalat și în România acest sistem de auto-scanare, mai precis în magazinul Zara din Băneasa Shopping City.

Conceptul self-checkout al Zara este remarcabil, având în vedere că utilizatorul nu este nevoit să scaneze fiercare articol în parte, așa cum se procedează la supermarket sau în magazinele Amazon, ci poate plasa articolele în zona de plată, unde se înregistrează automat produsele achiziționate, datorită codurilor de identificare RFID (Identificare prin frecvență radio).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  VIDEO | Care sunt tipurile de case de marcat self-checkout și tot ce trebuie să știi despre această tehnologie